Ni fjelltopper på 4000 meter på 11 dager

Her balanserer Eivind Trippestad på toppen av et fjell i Wallis-Alpene. Han befinner seg over 4000 meter over havet.

Her balanserer Eivind Trippestad på toppen av et fjell i Wallis-Alpene. Han befinner seg over 4000 meter over havet. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Sommerferien til Eivind Trippestad har inneholdt mer snø enn de fleste av oss liker.

DEL

15. juni reiste Trippestad, som bor i Tistedal, til Sveits og byen Zermatt.

Målet med turen: Å bestige så mange fjelltopper på minst 4000 meter over havet som mulig.

På toppen av Italia og Sveits

Resultatet: Ni fjelltopper i Wallis-Alpene på elleve dager.

Breithorn på 4164 meter ble besteget to ganger, to navnløse fjell på 4076 meter og 4159 meter, Roccia Nera 4075 meter, Gendarm 4106 meter, Pullux 4192 meter, Castor 4223 meter pluss nordtoppen, Felikjoch 4087 meter og en fjelltopp på 4207 meter over havet før Liskamm Vest.

Wallis-Alpene ligger på grensa mellom Sveits og Italia.

Alene på tur

- Sånne turer gir meg skikkelig adrenalinkick, forteller Trippestad.

32-åringen liker eventyr og å være på tur alene.

- Da er jeg mye mer fokusert og tar ting i mitt eget tempo, jeg følger været og meg selv, ikke et fastlagt opplegg. Det å realisere det man drømmer om, syns jeg er viktig. Planlegge og gjennomføre, forteller han.

Bratt ned på begge sider

Fra Zermatt gikk Trippestad opp i fjellet og slo leir i nedkant av toppene han ville bestige. I sekken hadde han med en dagsrasjon med mat, nødduk, nødpeilesender og diverse annet turutstyr.

Føttene var beskodd med stegjern, og isøksene var lett tilgjengelige.

- Noen av toppene var så smale at jeg måtte gå skrått bortover langs med eggen mens jeg sparket stegjerna inn i snøen for å få feste, og holdt meg fast med isøksa, beskriver han.

Raske væromslag

På flere av fjellene hadde han Sveits på den ene sida og Italia på den andre.

Etter å ha besteget en topp, gikk han ofte langs eggen til neste topp. På det meste rakk Trippestad fire topper på en dag.

- Været skifter voldsomt fort i fjellet. Det beste er å komme seg ut om natten mens snøen fortsatt er fast og hard. Utover dagen varmer sola opp underlaget slik at snøen blir løsere, og snøskredfaren øker, forteller han.

Kunnskap og erfaring

32-åringen er både tur- og fjellvant. Han har gått i fjellet og besteget topper alene flere ganger tidligere, og han vet at man må ha respekt for naturkreftene og fjellet.

I 2007 prøvde han seg på Aconcagua (6962 m.o.h.) i Argentina, i 2008 Mont Blanc (4810 m.o.h.) som er Vest-Europas høyeste fjell, og i 2009 nådde han toppen av Elbrus (5642 m.o.h.) i Kaukasus.

- Isbreer er noe av det farligste man kan gå på. Jeg vet hva jeg skal se etter, og er det mye snø, må man skjære i den og lese snølagene. Det kan ligge løssnø under flere lag med hardere snø, og det kan forårsake snøras, forklarer han.

To snøras

Det nærmeste han selv kom et snøras under ekspedisjonen, var en natt hvor han hadde slått leir under Monte Rosa-massivet i Wallis-Alpene.

- Jeg lå i teltet og hørte at det gikk to ras på hver side av meg. Det dirret i isbreen og teltet. Det var heftig, forteller Trippestad.

Morgenen etter gikk han en stor omvei for å nå toppen han hadde satt seg som mål.

Ble elektrisk etter tordenvær

En annen gang var han på 3.900 meter over havet da han ble overrasket av et voldsomt tordenvær.

- Det er visstnok en del metall i fjellene i Wallis-Alpene, og toppene ligger på rundt 4.000 meter. Jeg lå derfor ganske dårlig an der jeg gikk på breen bare 100 meter under toppene med masse klatreutstyr med metall. Lynet gikk i sikksakk på tvers, og huden min var elektrisk etterpå, forteller han.

Løsningen ble å sette fra seg utstyret og søke ly med nødduken et stykke unna.

Dette drømmer han om

Vet et par anledninger fikk han noen med seg på tur i fjellet, men for det meste var Trippestad alene.

- Jeg hadde med meg nødpeiler fra en av sponsorene mine, ST-Utleie, GPS og mobiltelefon. Men jeg er klar over risikoen ved å ferdes alene i fjellet. Derfor er det viktig å være konsentrert og forsiktig hele tida. Turen ble en uke kortere enn planlagt fordi været ikke var bra nok til at jeg turte å fortsette. Sånn er det. Naturen rår man ikke med, sier Eivind Trippestad, som drømmer om Himalaya med noen av verdens høyeste fjell.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags