Fredrikstad-folk svindlet Nav for 4,8 millioner kroner i fjor

94 østfoldinger ble anmeldt for trygdesvindelfor 16,9 millioner kroner i Østfold i fjor.

94 østfoldinger ble anmeldt for trygdesvindelfor 16,9 millioner kroner i Østfold i fjor.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Østfoldinger trygdesvindlet for 16,9 millioner kroner i 2018. I Fredrikstad var beløpet på nær 4,7 millioner kroner, hvilket er en drøy million kroner mer enn i 2017.

DEL

(Fredriksstad Blad) Mens stadig færre blir tatt for trygdesvindel på landsbasis, anmeldte Nav østfoldinger for å ha svindlet til seg seks millioner kroner mer i fjor enn året før.

 Totalt 94 personer ble i fjor anmeldt for å ha svindlet Nav for 16,9 millioner kroner. 49 av personene ble anmeldt for svindel med dagpenger for til sammen 6,3 millioner kroner, mens 33 personer ble anmeldt for svindel med arbeidsavklaringspenger.

Økning i Fredrikstad

I Fredrikstad ble 28 personer anmeldt for å ha svindlet Nav for 4,8 millioner kroner i fjor. Det er en økning på åtte personer siden 2017.

16 av de anmeldte sakene gjelder dagpenger. Her er det samlede beløpet på 2,2 millioner, en økning på snaut 170.000 kroner i forhold til 2017.

Når det gjelder arbeidsavklaringspenger (App), anmeldte Nav 9 personer i Fredrikstad for å ha svindlet til seg 2,2 millioner kroner i fjor.

Dette er mer enn doblet siden 2017 da fire personer ble anmeldt for å ha svindlet til seg 957.955 App-kroner.

Bedre kontroller

Ifølge Nav er de fleste av sakene som er anmeldt avdekket gjennom samkjøring av offentlige registre.

– Kontrollene våre blir stadig mer målrettet og de som velger å gi feil opplysninger til NAV løper en stor risiko for å bli oppdaget, sier avdelingsdirektør i Nav kontroll øst, May Snedsbøl i en pressemelding.

På landsbasis ble det anmeldt trygdesvindel for totalt 166 millioner kroner i 2018. 905 personer ble anmeldt for svindel av dagpenger eller arbeidsavklaringspenger (App).

Mange har jobbet og tjent penger uten å melde det til Nav. De siste tre årene har Nav anmeldt færre for trygdesvindel. Gjennomsnittlig anmeldt beløp for hver sak har gått ned, og det totale beløpet er redusert med 67 millioner kroner, skriver Nettavisen.

Østfold mot strømmen

Men i Østfold har altså det totale beløpet økt betraktelig i 2018. Summen på 16,9 millioner kroner er hele seks millioner kroner mer enn året før.

– Nav arbeider for å hjelpe folk i arbeid. Det er svært alvorlig når man bevisst skjuler at en jobber og samtidig mottar stønad fra Nav. Det er svindel av fellesskapets midler og er med på å undergrave tilliten til velferdssystemet vårt, sier avdelingsdirektør Snedsbøl.

Den største saken i Østfold var en sak der det ble svindlet for 1,3 millioner kroner og ble avdekket i samarbeid med skatteetaten. I den saken var det snakk om svindel med uføretrygd samtidig med svart arbeid.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags