Slår alarm: Svindyre falske Rolex-klokker, som selv ekspertene sliter med å avsløre, selges i Norge

Falske Rolex-modeller, som selv eksperter sliter med å skille fra ekte utgaver, sirkulerer nå i det norske bruktmarkedet. Foto: (Rolex / Privat)

Falske Rolex-modeller, som selv eksperter sliter med å skille fra ekte utgaver, sirkulerer nå i det norske bruktmarkedet. Foto: (Rolex / Privat)

Av

- Skremmende vanskelig å oppdage, sier ekspert.

DEL

I snart ett år har det vært umulig å gå inn i en Rolex-butikk og kjøpe såkalte sportsklokker i stål. Etterspørselen har skutt i taket, samtidig som tilgangen er lav.

Da Nettavisen i oktober var hos en forhandler i Oslo, oppga de en ventetid på 18-24 måneder for en helt vanlig Rolex-modell.

Men det var bare hvis de faktisk godkjente oss for å stå på venteliste. Dette må man søke om skriftlig. Godkjennelse er ikke garantert.

Les også: Elon Norge etter konkursen på Høvleriet: – En nyåpning i Halden er ikke utenkelig

Høy etterspørsel fører til kraftig prishopp

Siden den gang har det kommet rapporter om at ventetidene har blitt enda lenger, og situasjonen er den samme i stort sett hele verden.

Konsekvensen av dette er at prisene i brukmarkedet også har gjort et stort byks.

I de mest ettertraktede fargene er det ikke uvanlig at modeller som Submariner, GMT og Daytona legges ut på bruktmarkedet for 50-100 prosent høyere enn nypris. Også høyere priser enn det forekommer.

- Nesten umulig å se at de er falske

Den høye etterspørselen er nå noe svindlere utnytter. De siste par årene har det dukket opp en ny generasjon med falske klokker med ekstremt høy kvalitet og detaljnivå at selv eksperter sliter med å skille dem fra originalen.

Les også: Motellet på Svinesundparken har fått ny eier – men utgangsprisen var for høy

På Rolexforum Norge er nå følgende advarsel lagt ut fra administratorene:

«Det har i den siste tiden vært mange tilfeller av falske Rolex-klokker i omløp i bruktmarkedet og som er dessverre skremmende vanskelig og nesten umulig å få øye på! Klokkene er laget såpass bra at man er nesten nødt til å få en urmaker til å åpne baklokket og få sjekket urverket for å kunne fastslå ektheten.»

Også Kevin Collettmüller fra et av Norges største Facebook-grupper, Klokkeriet, forteller at de har måttet advare mot det samme gjentatte ganger.

- Langt bedre kopier enn det vi har sett tidligere

Overfor Nettavisen forklarer administrator Barry Caguiat på Rolex Forum problemet:

- Dette måtte nesten komme ettersom folk flest kjenner til Rolex og har sett etterspørselen har økt mye mer enn tilgangen de siste årene. Dermed ser folk at det er masse penger å hente på å lage gode falske kopier, sier Rolex-eksperten.

- Dessverre er det slik at disse falske klokkene har blitt langt, langt bedre enn de har vært tidligere. Her brukes det helt klart også store penger på å få laget klokker ganske så identisk originalen. De har klart å lage kopiene så like at de kjente tegnene man ser etter på klokkene som inngravering på innsiden med "ROLEXROLEX" og serienummer er kopiert. I tillegg skal vekten også være ganske så lik, sier Caguiat.

En titt på internetts skyggesider viser at klokker som omtales som perfekte kopier selges for rundt 10.000 kroner. Dårlige kopier selges for en brøkdel av dette.

Når klokkene selges som ekte i Norge, kan prisen være mer enn ti ganger så høy.

- Det kan se ut som de kopiene som er laget har ekte Rolex-boks, som sikkert har blitt kjøpt løst, og et sertifikat som er tilnærmet lik originalen, påpeker han.

Ber folk ta en sjekk hos urmaker før de betaler

Hans klare råd er å ta med seg en klokke til urmaker for å få sjekket at den er ekte før en brukthandel gjennomføres.

- Enn så lenge har vi sett at urverket ikke er forfalsket, men det brukes gjerne versjoner av et dårlig ETA-verk, sier han.

Dermed avsløres kopien enkelt når baklokket på klokken skrus av. Det er derimot rapporter på nett om at kinesiske produsenter også har begynt å kopiere Rolex-innmaten ned til minste detalj.

- Det viktigste budskapet mitt er at hvis man får et snev av tvil, så koster man på seg en tur til urmaker for å få det bekreftet. Er prisen altfor lav, føles klokken slarkete eller er av dårlig finish - særlig på kronen i clasp-låsen, så bør man reagere, sier han.

Kopier av flere typer Rolex-modeller

Caguiat sier at de sakene de har avslørt den siste tiden gjelder flere forskjellige modeller, og da særlig de populære Submariner-modellene og Sea-Dweller.

Den største saken skal være en kjent person i klokkemiljøet som har solgt mange klokker over lang tid, som ble avslørt å ha solgt falsk klokke og der mistanken er at mange av klokkene har vært falske.

I andre tilfeller har det vært snakk om en klokke som har skiftet eier flere ganger, før noen oppdaget at den var falsk ved undersøkelse hos urmaker.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags