Nå kan skjebnen til Norske Skog avgjøres

USIKKER FRAMTID: Det er ventet en børsmelding fra Norske Skog etter klokken 13 fredag når kreditorene har svart på forslaget til ny låneavtale. Men det er usikkert når meldingen kommer.

USIKKER FRAMTID: Det er ventet en børsmelding fra Norske Skog etter klokken 13 fredag når kreditorene har svart på forslaget til ny låneavtale. Men det er usikkert når meldingen kommer.

Artikkelen er over 4 år gammel

Papirprodusenten håper at to av kreditorene sier ja til en avtale fredag.

DEL

Norske Skog har i lang tid slitt med å betale gjelden sin.

I slutten av desember i fjor ble det kjent at et amerikansk investeringsselskap, Blackstone Group, hadde kjøpt opp konsernet.

Det var for å unngå å tape penger på forsikringer som Blackstone har gitt til Norske Skog, ifølge det amerikanske nyhetsmediet Bloomberg.

Gjelden skyldes bedriftsoppkjøp

Norske Skog har ifølge Dagens Næringsliv (DN) en samlet gjeld på 12,5 milliarder kroner etter bedriftskjøp på mellom 50 og 60 milliarder kroner i perioden 1995 til 2002. Netto rente­bærende gjeld er på 8,5 milliarder kroner.

På grunn av den høye gjelden, har selskapet foreslått nye låneavtaler overfor kreditorene som vil redusere gjelden med én milliard kroner og renteutgiftene med en halv milliard årlig.

Fristen for kreditorene til å si ja eller nei til en slik avtale utløper klokken 13 norsk tid fredag, skriver Dagens Næringsliv.

Fakta: Obligasjon

En obligasjon er enkelt forklart et gjeldsbrev mellom to parter der innehaveren av obligasjonen har rett på en fastsatt rente (kupongrente) over en gitt periode, også kalt løpetid, av utstederen.

Når perioden utløper, må utsteder betale tilbake den lånte kapitalen til innehaver av obligasjonen.

Kilde: aksjebloggen.com

Når du kjøper obligasjoner, gir du et lån til en låntaker.

Låntakeren betaler deg en fast eller flytende rente for lånet.

Et obligasjonslån er gjerne på langsiktig basis og regnes som mindre risikabelt enn kjøp av aksjer.

Kilde: nrk.no/skole

Ja eller nei?

Hvis kreditorene avslår avtalen fra Norske Skog, er alternativet en omfattende restrukturering der alle kreditorene må ta et tap.

Kredittanalytiker Thomas Faeh i Carnegie sier til DN at han mener det er den beste løsningen for papirprodusenten.

Skulle kreditorene si ja til nye låneavtaler, kan Norske Skog puste lettet ut i første omgang.

Saugbrugs med sine 466 ansatte er 100 prosent eid av Norske Skog.

Frykter for egne lån

Hvis det går slik Faeh tipper, setter Norske Skog ny rekord i mislighold i obligasjonsgjeld, ifølge DN.

Av Norske Skogs samlede gjeld på 12,5 milliarder kroner, er 9,1 milliarder kroner obligasjonsgjeld, og innen fredag klokken 13 er det kreditorene i to usikrede obligasjonslån som forfaller i henholdsvis 2016 og 2017, som må si ja til planen.

Det er kreditorene i et sikret lån med forfaller i 2019, som protesterer på planen, siden 2016- og 2017-lånene tilbys bedre sikkerhet, noe 2019-obligasjonseierne mener er på bekostning av deres sikkerhet, skriver Dagens Næringsliv.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags