Nå er hagen på sitt vakreste

Elsa Dannevig.

Elsa Dannevig. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Elsa Dannevig i Kjærlighetsstien har grønne fingre og en vakker hage.

DEL

Huset og hagen ligger med en fantastisk utsikt utover byen. Nå lyser fargene fra blomster i alle farger og fasonger mot oss.

– Hagen er på sitt flotteste nå, men jeg har planter som blomstrer hele våren, sommeren og høsten.

Blodmel

– Men tulipanene får stå i fred for rådyra?

– Ja, takket være at jeg bruker blodmel så holder de seg unna. Blodmel er et pulver som rådyra ikke tåler lukten av. Det må strøs direkte på blomstene. Det samme gjør jeg med rosene, ellers ville også disse forsvunnet som rådyrmat, sier Dannevig, som også har andre knep på lur.

– Jeg bruker også sneglegift og roundup i min hage. Jeg vet ikke alle liker slike ting, men jeg vil ha det slik. Det fungerer hos oss.

Tidligere vinner

Elsa Dannevig har tidligere vunnet hagekonkurransen «Årets hage» og synes det er flott at mange i Halden er interessert i hagestell. Selv er hun fra Skottland, men kom til Halden på slutten av 50-tallet.

Bortsett fra åtte år i Australia har hun og mannen Jens Morten bodd her i Kjærlighetsstien i alle år. Men tro ikke at hagen til Dannevig har kommet av seg selv.

Kompost

– Vi har kjørt på mye jord og kompost. Kompost fra Aasekjær vil jeg absolutt anbefale å bruke på blomster og roser. Men ikke på grønnsaker som skal spises. Da kan man bruke kunstgjødsel. Jeg bruker også matavfallet fra eget kjøkken i jorda i hagen. Det gir god jord.

Fiken og lime

Elsa Dannevig viser oss inn i vinterhagen, der et stort langbord vitner om at her samles familien. Her inne er det en flott og sjelden fikenbusk, med 100 fiken. Importert fra USA har hun også sitron og lime på gang i vinduskarmen.

– Jeg liker å servere fra egen hage. Flekkene på duken er fra saften jeg serverte i helga. Da drakk vi saft jeg har laget fra egen hage.

Vi ser blåbær, bringebær, stikkelsbær, solbær og ripsbusker, og det er sikkert også mye mer. I tillegg ligger en deilig jordbærhage her, ved siden av et stort drivhus.

Hvitløk og asparges

Utenfor drivhuset vokser det asparges.

– De kommer tidlig og er ganske greie å få til, så lenge man dyrker i god jord.

Inne i drivhuset har allerede paprikaen kommet langt på vei. Dessuten kommer det tomater, hvitløk, auberginer, agurker, spinat og mais etterhvert.

– Når starter sesongen?

– 1. januar! Da sår jeg de første frøene til paprika, og så følger de andre utover vinteren. Jeg setter alt innendørs, og etterhvert ut i drivhuset.

– Gjødsel og vann er et must?

– Ja, det er helt avgjørende faktorer. Vi må faktisk søke om vanningsdispensasjon når restriksjonene inntrer. Det går greit. Jeg vanner hver kveld og her nytter det ikke å gå med en vannkanne.

Med 40 roser, like mange blomsterbed med tulipaner, liljer, hosta, asalier, magnolia og mye annet. Og med små plener og alle grønnsaker, skjønner vi poenget. Her må det jobbes. Dette er livet til fru Dannevig. Det kan gå med mange timer i hagen hver dag. Og det synes også. Hagen i Kjærlighetsstien 12 er rett og slett praktfull.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags