Nå er det Norges høyeste

Nå er tårnet ved Nexans oppe i 122 meter og er dermed Norges høyeste landfaste bygning. Foto: Kåre Rennestraum.

Nå er tårnet ved Nexans oppe i 122 meter og er dermed Norges høyeste landfaste bygning. Foto: Kåre Rennestraum.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

I løpet av dagen i dag blir tårnet på Nexans Norges høyeste bygning. Da støpes de siste centimeterne som gjør tårnet 122 meter høyt.

DEL

Forlengelsen av tårnet med 21 meter har ikke vært en jobb for de med høydeskrekk. Det er ganske luftig når de skal jobbe over 100 meter til værs.

- Støpingen har gått som planlagt, sier daglig leder i AF Bygg Glomsrød Nils Håkon Buer. Det er Glomsrød som har entreprisen på å forlenge tårnet.

Støpingen foregår med en glideforskaling som presses oppover etter hvert som ny betong legges på.

Tre meter i døgnet

- Vi startet støpingen 11. september og siden da har det gått oppover med 15-20 centimeter i timen eller ca tre meter i døgnet. Siden vi startet støpingen har hvert skift på 22 mann jobbet i 12 timer hver. Og det har vært en jevnlig strøm ev betongbiler. Det har gått med fem kubikkmeter i timen, sier Buer.

- Neste skritt blir å demontere glideforskalingen. Deretter skal vi støpe tre etasjeskiller inne i forlengelsen av tårnet, pluss et tak på det hele. Glomsrøds del av jobben skal være gjort innen jul.

Jobb i høyden

- Vanskelig å jobbe i høyden?

- Det krever jo svært god planlegging og gode sikkerhetstiltak. Men å jobbe på toppen av tårnet er ikke spesielt utfordrende. Der oppe føles det ikke som du er i høyden siden du står på trygg grunn som er godt inngjerdet. Det verste er faktisk å ta heisen opp.

- Hvor lenge blir krana på 135 meter stående?

- Den blir nok stående til ut på våren en gang. Den skal brukes for å heise opp den tekniske utrustningen Nexans skal ha i tårnet, sier Nils Håkon Buer.

200 millioner

Forlengelsen av tårnet inkludert alt teknisk utstyr innebærer en investering på ca. 200 millioner kroner for Nexans. Størsteparten av kostnadene går til teknisk utstyr for en ny produksjonslinje der forlengelse av tårnet er nødvendig. Den nye produksjonslinja skal være i drift til sommeren neste år.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags