Fpu-kilde til Moss Avis: – Ulf var definitivt en person som kunne tøye strikken

IKKE BARE SOLSKINN: Ulf Leirstein (Frp).

IKKE BARE SOLSKINN: Ulf Leirstein (Frp). Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Frp hevder at de senhøsten 2012 for alvor tok tak i det som beskrives som en ukultur i samvær mellom yngre og eldre medlemmer.

DEL

(Moss Avis) Onsdag meldte NRK at stortingsrepresentant for Østfold og bystyrerepresentant i Moss, Ulf Leirstein, i 2012 sendte hardporno til unge, mannlige partifeller. Deriblant en 14 år gammel gutt.

Anonyme kilder med bakgrunn fra Frp forteller Moss Avis om en ukultur med sex og alkohol knyttet til arrangementer hvor voksne Frp-ere og medlemmer i ungdomspartiet deltok.

Etter flere store og belastende hendelser i partisammenheng, med Søviknes-saken og Birkedal-saken som de mest kjente, vedtok Fremskrittspartiet sent i 2012 et sett med etiske regler.

Frp skal i nyere tid ikke ha hatt tilsvarende saker, ifølge parlamentarisk leder Hans Andreas Limi.

– Tøyde strikken

– Ulf Leirstein var definitivt en person som kunne tøye strikken og hadde humor som kunne være grov, og som i stor grad smittet over på særlig guttene, sier en tidligere Fpu-kvinne i Østfold til Moss Avis.

Ulf Leirstein har foreløpig ikke besvart vårt tilbud om å kommentere denne beskrivelsen.

I Fpu opplevde den tidlige Fpu-kvinnen å bli nedgradert organisatorisk – til fordel for gutter i partiet.

– Lysten til å drive politikk forsvant og jeg ga meg, sier kvinnen.

Kjenner seg ikke igjen

Julia Brännström Nordtug var fylkesformann i Østfold Fpu i perioden 2009–2012 og kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av en ukultur. 

– Dette med varslingsrutiner og hvordan man skal opptre i samvær med voksne og ungdom på samme plass, var noe vi jobbet med da jeg var formann og i sentralstyret. Partiet har lenge hatt fokus på organisasjonskultur og har rutiner for å unngå uønskede hendelser. Jeg vet at Fpu har gode rutiner for dette også i dag, sier hun.

Maria Madeleine Knutsen var organisatorisk nestformann Østfold Fpu i 2012. Hverken hun eller daværende formann i Østfold Fpu, Niklas Eriksen, ønsker å kommentere saken.

LES OGSÅ: – Metoo gjør noe med tilliten vår til politikere 

Tok tak i ukultur

– Vi har hatt våre saker, erkjenner parlamentarisk leder Hans Andreas Limi i Frp når Moss Avis bringer temaet kultur og ukultur i politikken på bane.

– Men disse sakene ligger mange år tilbake i tid, og denne saken med Ulf Leirstein som er oppe nå er fra 2012. Vi har ikke hatt tilsvarende saker i nyere tid. Vi vedtok et sett med etiske regler sent i 2012, og disse er det like viktig å forholde seg til som partiets vedtekter, sier Limi.

– Viktig å oppføre seg

– Politisk kommentator Lars Nehru Sand på NRK snakket på Dagsrevyen onsdag om dette med ukultur som kan oppstå i politikken der mennesker i svært forskjellig alder og i svært forskjellige posisjoner møtes?

– Ja, jeg så det innslaget. Og i alle organisasjoner er det mange møter, samlinger og sosiale sammenkomster på andre tider enn i det ordinære arbeideslivet. Her møtes mennesker med en veldig spredning i alder, og hvor noen har posisjoner og andre ikke. Vi som har posisjoner må være veldig bevisste på hvordan vi oppfører oss både internt og eksternt. Vi blir gjenkjent og bedømt ut fra hvordan vi oppfører oss, sier Limi, og avslutter:

Økt bevissthet i alle leire

– I Fremskrittspartiet har vi brukt og bruker mye tid i hele organisasjonen på å gjennomgå vårt etiske regelverk, som er veldig strengt. Og jeg vil tro at andre partier også er bevisste på dette i dag.

Moss Avis har forsøkt å få en kommentar fra fylkesleder i Østfold Frp Leif Eriksen, han har ikke besvart våre henvendelser. Heller ikke nestleder i fylket og stortingsrepresentant Erlend Wiborg vil kommentere kulturen i partiet.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken