Kranselag for Monolitten på Hov

BANKER OG FRIVILLIGE: Frivillige hjelpere sammen med representanter for bankene som har finansiert Monolittsten-kopieen. Fra venstre foran: Kjell Bjønnes fra Sparebankstiftelsen DNB, banksjef Jørn Berg fra Berg Sparebank, Kjell Hagen fra Sparebankstiftelsen Halden og banksjef Tom Willy Prangerød fra Halden Sparebank.

BANKER OG FRIVILLIGE: Frivillige hjelpere sammen med representanter for bankene som har finansiert Monolittsten-kopieen. Fra venstre foran: Kjell Bjønnes fra Sparebankstiftelsen DNB, banksjef Jørn Berg fra Berg Sparebank, Kjell Hagen fra Sparebankstiftelsen Halden og banksjef Tom Willy Prangerød fra Halden Sparebank. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

900.000 har den kostet, og dugnadsinnsatsen har vært stor. Nå er monolittsten-kopien ferdig på Hov.

DEL

Det var ordfører Thor Edquist sin idé – det å lage en modell av den berømte monolittsteinen fra Hov. Edquist er selv etterkommer av en stenhogger. Prosjektet ble presentert for Idd og Enningdalen historielag, og pensjonert hoffmarskalk Arne Omholt sa ja til å bli prosjektleder.

Har gitt 900.000 kroner

Mange frivillige har deltatt i prosjektet, og nå er det klart for turgåere og andre som vil ta området i øyesyn.

Initiativtakerne og de frivillige hjelperne har hatt behov for finansiering av prosjektet, og det er her bankene har kommet inn.

Tre banker har samarbeidet om å skaffe til veie midlene som trengs for arbeidet som er gjort; Sparebankstiftelsen DNB, Berg Sparebank og Sparebankstiftelsen Halden som drives av Halden Sparebank.

Fredag var det en tilstelning, et såkalt kranselag, der finansørene selv fikk se hva pengene har godt til. Mange stolte frivillige i dugnadsgjengen var på plass for å vise fram arbeidet som er gjort.

Idd og Enningdalen Historielag har fått 500.000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB, 200.000 kroner fra Sparebankstiftelsen Halden og 200.000 kroner fra Berg Sparebank til prosjektet.

Imponerende dugnadsarbeid

Og det er et imponerende stykke dugnadsarbeid som er utført i Monolittbruddet i regi av Idd og Enningdalen Historielag i disse dager.

Hele området er nå blitt ryddet for småtrær, kvist og kvast, og en ny trebrygge er bygget på de gamle jernbanesvillene som har stått der siden driften i bruddet. Og det er bygget en utedo.

Og så er det bygget en 17 meter lang trekopi av stenblokka som ble til Monolitten.

Den 9. september i år skal det hele åpnes for publikum. Datoen er ikke tilfeldig valgt. Ved midnatt 8. september 1926 ble steinen fraktet vekk fra bruddet. Det blir utstilling med foto og forklaring: En tidslinje fra Monolitten først ble sprengt ut, og veien til ferdig skulptur i Frognerparken.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags