Mannen ble framstilt for varetektsfengsling i Halden tingrett i dag. Påtalemakta ønsker å varetektsfengsle ham i fire uker.

Nødverge

61-åringen fortalte til halden24 før fengslingsmøtet at det hoppet en mann med pistol inn i bilen og truet ham. Det skal ha skjedd ved bilbutikken på gamle Svinesund. Det skal ha vært denne bevæpnede mannen som fikk ham til å rygge inn i politibilen.

Mannen med pistol skal ha blitt sluppet av ved Sørlifeltet før flukten fortsatte inn mot Halden sentrum og endte ved politistasjonen.

Kriminalsjef Mona Bergseth sier til Halden Arbeiderblad at mannen erkjenner de faktiske forhold, men ikke erkjenner straffskyld.

Han påberoper seg nødverge og sier han ble truet. Men vi fester ikke mye lit til denne forklaringen, sier Bergseth til HA.

 

Kjørte på politibil to ganger

Operasjonsleder Jon Erik Nygård i Øst politidistrikt beskrev hendelsesforløpet slik på søndag:

– Vi ble kontaktet av svensk politi ved 12.30-tida. De ba oss kjøre til Svinesund for å se etter en bobil som hadde vært involvert i et trafikkuhell i Strömstad. På vei dit møter vi bilen ved den gamle tollstasjonen på Gamle Svinesund.

– Vi snur og legger oss etter. Føreren stopper bobilen i veien, setter bilen i revers og rygger på politibilen før den kjører videre. Bilen vår er fortsatt kjørbar, så patruljen fortsetter å kjøre etter, forklarer Nygård.

Rett etter å ha svingt inn på riksvei 21 i Løkkebergkrysset, stopper føreren campingbilen på nytt og rygger inn i politiets bil. Tjenestebilen er ikke lenger i kjørbar stand.

– Vi har flere patruljer som følger bobilen, og ferden fortsetter mot sentrum. Det er ikke høy fart. Bobilen holder omtrent fartsgrensen. Den kjører til politistasjonen i Halden sentrum. Der parkerer føreren og lar seg pågripe, fortalte Nygård.

– Det var drapsforsøk

Før bobilsjåføren kjørte over til Norge var han involvert i en trafikkulykke i Strömstad. Ifølge den andre parten i trafikkulykken, rygget bobilsjåføren inn i bilen hans med vilje.

– Vi kjørte på innfartsåra inn til Strömstad sentrum, da bobilen foran oss stanset. Bilen ble satt i revers og den rygget rett inn i oss. Deretter kjørte vedkommende fra stedet, men kom tilbake i feil kjøreretning. Jeg klarte akkurat å hoppe ut av bilen før frontkollisjonen var et faktum, sier bilisten til halden24.

Bilisten som er innehaver av TA-bil på Gamle Svinesund sier til Halden Arbeiderblad at han er glad han er i live.

– Det var jo et drapsforsøk. Jeg hadde utrolig flaks som kom unna uten skader. Bilen min er det verre med. Den er helt ødelagt. Politibilen han kjørte på etterpå ser jo pen ut i forhold til det han gjorde med min.

Skadeverk på hus og bilforretning

Han forteller videre at bobilsjåføren kjørte til huset hans ved Løkholmen og kjørte inn i to biler og en campingvogn på gårdsplassen, som sto parkert der.

Han hevder at bobilsjåføren også kjørte inn i hans hus og sneiet borti naboens før han fortsatte mot grenseovergangen og forsøkte å kjøre inn gjennom vinduet på bilforretningen på Gamle Svinesund.

Bildeserie

BILDER: Ødelagt bobil satte politibil ut av spill

 

– Jeg er et tilfeldig offer

– Hvorfor valgte mannen ut akkurat deg?

– Det vet jeg ikke. Jeg kjenner han ikke noe særlig, men han har jo trakassert andre også. Jeg er ikke den eneste han har plaget. Han har holdt på i hele sommer.

– Så du føler deg som et tilfeldig offer?

– Ja. men det begynner å bli veldig nok nå, sier mannen som var i avhør med politiet i Strömstad på søndag.

Stefan Lång i politiet i Uddevalla bekrefter overfor Halden24, at det både er rapportert om påkjørsel i Strömstad og at kjøretøy og et hus på Løkholmen er skadet av samme bobil