Farvel til en venn!

KULTURPERSONLIGHET: Mogens Skovborg (92) har gått bort.

KULTURPERSONLIGHET: Mogens Skovborg (92) har gått bort. Foto:

Av
DEL

InnsendtSøndag fikk vi meldingen at Mogen Skovborg var død i en alder av drøyt 92 år. Mogens ble født i 1926 i København der han også hadde sin oppvekst.

21 år gammel bega han og Bente seg på sommerferietur til Telemark. En skjebnesvanger avgjørelse. De ble helt betatt av norsk natur og kultur.

Mogens søkte på jobb ved tapetfabrikker og fikk to tilbud, og deretter flyttet de til Halden i 1948.

Han fikk arbeid ved «Den norske tapetfabrikk» i Tistedalen. Etter en del år begynte han egen virksomhet med å trykke broderimønster på strameier – som ble et verdensprodukt. Det gikk godt i flere år med opp til 25 ansatte, men så ble det umoderne å brodere, og i 1985 var det slutt!

Mogens engasjerte seg raskt i Haldens kulturliv. Det ble styreverv i Haldens Minders museum der han var med på den store flyttinga fra Fayegården til Østre kurtine på Fredriksten i 1954.

I museumsstyret samarbeidet han bl.a. med styreformann Tron Daldorf, Solveig Stumberg og Vidar Parmer. Et livslangt vennskap var skapt.

Men det var ikke bare museumsvirksomhet som fanget interessen. Det ble perioder i Fortidsminneforeningen Østfolds styre og i Halden Kunstforening.

Mogens hadde et bankende hjerte for maritim historie – enten det var båter i ferskvann eller saltvann. Typisk er det at han var med på å redde D/S Tryg sammen med flere lokale entusiaster.

I dag er dampbåten et smykke for Haldenvassdraget der det i dag er vassdraget med flest bevarte dampbåter!

Mogens har også vært med å støtte arbeidet med DS/Hvaler som etter tiår med nitidig arbeid nærmer seg ferdigstilling.

Mogens var også en utøvende kunstner. Mange er hans tegninger av bymiljøer, nennsomme illustrasjoner til ulike publikasjoner som guidebok for Fredriksten, perspektivkart over festningen, boka «Kirker og kirkegårder i Halden» - eller til sin egen bok om Svinesund og mange flere.

 I godt voksen alder begynte han også å male skutemalerier. Det skal ha blitt rundt 80 malerier med åra.

Tre ting er jeg helt sikker på at vi kommer til å huske Mogens for – kampen for å redde sjøbodene på Lekterbrygga, det årelange arbeidet med å redde gamle Svinesund, og for å ha tatt initiativet til å spille Holberg i Fredrikshalds Teater.

Mogens fortalte at han og Vidar Parmer satt i teaterets salong etter en av mange sjauer rundt 1960. De satt og drømte og drodlet om at det en gang skulle spilles Holberg på den scenen!

Nær 60 år etter ble det realisert. Og Mogens var mektig stolt av alle de som oppfylte hans ønske – og det viktigste – Holberg-teateret lever videre.

Karis og min vei gikk innom Mogens både på Gamle Svinesund og på Banken. Siste gang vi snakket sammen var nyttårsaften da vi skålte det nye året inn! Ofte på besøk, men ikke ofte nok! Nå er det slutt.

Du skal ha stor takk Mogens for den gode vennen du var. Din omtanke for min Kari var stor, og du glemte aldri å spørre om hvordan hun hadde det – og at jeg måtte huske å hilse henne fra deg.

Du tok deg nær av Karis sykdom! Det viser det store hjertet du hadde.

Et hjerte som banket for så mange og så mye så lenge det orket!

Takk Mogens for mange års vennskap!

Kari og Svein Norheim

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags