Mobbeofferets kamp for livet

1: Jon Terje Rovedal fotografert i forbindelse med en HA-reportasje fra Kornsjøen på sensommeren. Bak i båten sitter kamerat Tom Åge Thowsen. 2: Jon Terje Rovedal har en rekke ganger turnert sammen med Henning Kvitnes. Her har de spilt for en fullsatt Furulunden i april 2000. 3: På turné med Kristopher Skaug. 4: Odin-saken som VG satte søkelys på lørdag fikk Jon Terje Rovedal til å åpne seg for sine venner på Facebook.Arkivfoto / Faksimile fra vg.no

1: Jon Terje Rovedal fotografert i forbindelse med en HA-reportasje fra Kornsjøen på sensommeren. Bak i båten sitter kamerat Tom Åge Thowsen. 2: Jon Terje Rovedal har en rekke ganger turnert sammen med Henning Kvitnes. Her har de spilt for en fullsatt Furulunden i april 2000. 3: På turné med Kristopher Skaug. 4: Odin-saken som VG satte søkelys på lørdag fikk Jon Terje Rovedal til å åpne seg for sine venner på Facebook.Arkivfoto / Faksimile fra vg.no Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Jon Terje Rovedal (50) ble mobbet på groveste vis da han var ungdom. Det gikk så langt at han forsøkte å ta livet sitt. To ganger.

DEL

Det er lørdag 8. november. Over hele Norge gråter mennesker etter å ha lest historien om 13 år gamle Odin Olsen Andersgård som tok livet sitt etter å ha blitt mobbet. Han ropte om hjelp, men ble ikke hørt. Til slutt så han ingen annen utvei.

Den samme lørdagen regner det i Halden. Haldenseren og den suksessfulle musikeren Jon Terje Rovedal er en av dem som blir beveget av Odins historie.

Som å lese om seg selv

Men ikke fordi han blir sjokkert eller overrasket.

Fordi det like godt kunne vært historien om han selv.

– Jeg kjente meg veldig igjen i historien til Odin. Det var som å lese om seg selv, sier Rovedal til Halden Arbeiderblad.

Den hjerteskjærende VG-historien om Odin satte i gang en mobbedebatt over hele landet. Det fikk Rovedal til å kaste seg på. På Facebook publiserte han et lengre innlegg hvor han fortalte litt av sin historie.

«Mobbing er ikke uskyldig moro og mobbing er heller ikke en følge av uvitenhet og naivitet. Jeg skiller ikke på alder. Det forekommer i tidlig skolealder og det forekommer i pensjonistenes rekker. Mobbing er en ren og skjær navlebeskuende handling der utøveren/utøverne nyter sin makt og fortreffelighet totalt blottet for empati. Det vil si en selvopphøyelse slik at man tillater seg å tro at man er mer verdt enn andre. Jeg har blitt mobbet. Ikke litt erting, men ALVORLIG mobbet. Historiene er så mange og så grusomme. De var så alvorlige at jeg flere ganger vurderte å ta mitt eget liv i veldig ung alder.»

Startet på 70-tallet

Overfor Halden Arbeiderblad forteller han resten av historien.

På slutten av 70-tallet gikk den nå 50 år gamle mannen på Risum ungdomsskole i Halden.

Genierklært musiker

Som musiker var han allerede genierklært og ettertraktet. Som ung skolegutt opplevde han det stikk motsatte.

– Jeg ble mobbet så grovt at jeg ikke klarer å snakke om det i detaljer selv nå over 30 år senere. Skolehverdagen var preget av angst og redsel, forteller Rovedal.

Og personene som mobbet han var ingen hvem som helst.

– De som sto for mobbingen var sånne personer som aldri ble tatt for noe. De ble sett opp til av mange og var lærernes favoritter, forteller 50-åringen.

Levde et dobbeltliv

– Jeg levde et dobbeltliv. Det var akkurat som to filmer. I den ene filmen var jeg en ung, vellykket musiker. I den andre var jeg et mobbeoffer, fortsetter han.

Til slutt orket han ikke takle hverdagen lenger.

– To ganger forsøkte jeg å ta mitt eget liv. Det var ikke rop om hjelp, men to reelle forsøk. Heldigvis ble jeg reddet.

- Ordet mobbing eksisterte knapt

På 70-tallet var det ikke noe antimobbearbeid. Ordet mobbing eksisterte knapt nok ikke.

Rovedal ble ikke tatt på alvor og opplevde å bli møtt med reaksjoner som:

«Ta deg sammen. Hvorfor kan du ikke bare ta igjen med samme mynt?».

Mot slutten av ungdomsskolen ble hverdagen til Jon Terje Rovedal litt enklere.

Til slutt var det én som reagerte

En kamerat i en annen klasse ble kjempesint over at ingen hjalp tenåringsgutten Jon Terje. Han tok opp saken både med lærerne og Rovedals foreldre.

– Da ble det tatt litt tak i saken. Et par av mobberne ble utvist i en uke. Men så kom de tilbake igjen.

Mobbingen på ungdomsskolen har preget hele livet til Jon Terje Rovedal.

Selv om mange kjenner han som en framgangsrik musiker som har spilt med en rekke av landets fremste artister, har Rovedal hele veien levd med store psykiske problemer.

Han har fått diagnosen «bipolar».

– Det betyr at jeg både opplever en side av livet som er veldig tung. Og en side som er lett. Disse to virkelighetene er det veldig stor forskjell på.

Kollapset utenfor kinoen

– Hvordan har du lært deg å leve med det?

– Det har jeg brukt mange år på. Men jeg har egentlig ikke lært meg å leve med det ennå. Jeg får fortsatt ukentlig behandling og går på medisiner. Jeg har vært heldig som har fått en plass i psykiatrien og blitt tatt på alvor. Det er mange det har gått galt med før de har kommet dit, slår han fast.

For nesten 20 år siden kollapset verden hans.

Det skjedde utenfor kinoen i Halden.

«Jeg skulle ikke på kino. Skulle bare gå til bussen. Men så kom det så fryktelig mange mennesker ut fra denne bygningen slik at jeg til og med måtte gå ut i gata. Og på toppen av det hele så var det noen som sa «HEI!», og muligens ville slå av en prat. Det er jo selvfølgelig da man går i bakken.» Slik beskriver Rovedal selv opplevelsen i en kronikk fra 2006 som ble fanget opp av tusenvis av mennesker over hele landet.

– Jeg har hørt i ettertid at den kronikken har blitt brukt av fagfolk i psykiatrien som et eksempel. Og jeg har fått håndskrevne brev fra prester og politifolk som har støttet meg. Det er sterkt, slår Rovedal fast.

BAKGRUNN: Les hele kronikken her

Konfronterte mobberne

Han er også veldig stolt over at han i 35-årsalderen fant motet til å konfrontere mobberne som hadde satt så stor preg på livet til Halden-musikeren.

– Da fikk jeg endelig sagt ifra og fortalt hvordan jeg opplevde det, sier Rovedal.

En for en tok han kontakt med mobberne og forklarte dem konsekvensene av måten de hadde behandlet han på i ungdomstida.

– Det var nyttig både for dem og for meg. De fikk lettet sin samvittighet og sagt unnskyld, mens jeg følte en voldsom mestringsfølelse. Jeg var veldig stolt da jeg kunne gå til psykologen min å si at nå har jeg gjort det. Det var nødvendig for å kunne leve videre, sier Rovedal.

Vil ha søkelys på selvmord

Han håper at Odins historie og hans egen skal bidra til å sette mer søkelys på psykiatri og selvmordstanker.

– Dette må tas på alvor. Det dør tre ganger så mange for egen hånd i Norge som det dør i trafikken. I tillegg er det store mørketall. Jeg påstår ikke at alle disse skyldes mobbing, men jeg tror at mange gjør det. Mobbing må tas på alvor, sier 50-åringen.

Kan mobberne forstå?

Selv om mange nordmenn har latt seg sjokkere og berøre av historien til Odin, tror Rovedal det fortsatt er en utfordring å nå ut til de som mobber,

– Problemet er å få de til å forstå hva de driver med. I dag er det i tillegg enda større utfordringer med at det er så mye usynlig mobbing i sosiale medier. Før kunne man se det i skolegården eller på skoleveien, nå skjer mye av det på nett.

Lettere å være psykisk syk

Rovedal har lært seg å leve med sine egne utfordringer og demoner.

– Jeg har det fint i dag. Det har jeg. Jeg får behandling og medisiner. Ellers hadde det gått fryktelig galt. Men det er lettere å være psykisk syk i dag enn bare for få år siden. Jeg står i dette med en psykisk lidelse og det synes jeg er fint. Hvis min historie kan bidra til noe, så er det bra.

Sier Jon Terje Rovedal.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags