(Fredriksstad Blad)

(Moss Avis): Hun ble som 16-åring utsatt for seksuelle krenkelser fra en mann i 40-åra, som utplassert i et lokalt firma.

– Han dro ned glidelåsen og tok ut penisen på kontoret, når jeg satt der. Jeg turte ikke si eller gjøre noe. Det skjedde sikkert fem ganger i løpet av den tiden jeg var utplassert der, sier en 24 år gammel kvinne til Moss Avis, som ønsker å være anonym.

Hun er én av 62 personer som har svart på Moss Avis' undersøkelse om #metoo i lokalsamfunnet.

Da kvinnen var 16 år var hun utplassert i en mannsdominert bedrift i Moss. Der fikk hun en mann i 40-årene som sin kontaktperson. For ikke å identifisere vedkommende, skriver vi ikke navnet på bedriften.

– Det jobba bare menn der. Jeg fikk meldinger fram og tilbake fra to av dem som snakket om hvem jeg burde ligge med og hvem som var best utstyrt, forteller kvinnen.

16 år og oppmerksomhet

Første dagen som utplasseringselev skal den mannlige kontaktpersonen i 40-årene ha spurt om telefonnummeret hennes. Etter at hun ga det, skal han ha sendt henne upassende meldinger om utseende hennes. Hvor fin hun var og lignende.

– Jeg var en 16 år gammel jente som ikke hadde vært borti så mye. Jeg svarte bare hyggelig tilbake, litt oppmerksomhet tenkte jeg var hyggelig. Men så tror jeg han ville utforske hvor langt han kunne dra det før jeg sa fra, forteller hun.

Den da 16 år gamle jenta sa ikke fra. Hun tenkte at det var flaut. Flere ganger skal 40-åringen ha tatt henne med på terrassen for litt «frisk luft», forteller hun.

– Det betydde det samme hver gang; han tok meg på puppene og la hånden min på buksen hans, over penis, forteller den nå 24 år gamle kvinnen.

– Hvorfor gikk jeg ikke bare ut?

Ifølge kvinnen skal det hele ha utviklet seg til at mannen i 40 årene en rekke ganger onanerte på kontoret sitt, med 16-åringen til stede.

– Jeg hadde aldri sett en mann onanere før, og bare satt der. Jeg tenker jo nå; hvorfor gikk jeg ikke bare ut? Men jeg visste kanskje ikke da hvor drøyt det var. Hva hadde egentlig skjedd om jeg sa fra? spør kvinnen.

– Det er kanskje derfor det er så lett for menn i maktposisjoner å gjøre sånt. Som ung jente er man mottakelig for komplimenter og positiv oppmerksomhet. Men når jeg tenker på det nå, hadde jeg ikke syntes det var passende om sjefen sa jeg var fin en gang, legger hun til.

Aldri fortalt noen

Dette var 16-åringens første møte med et mannsdominert yrke. Hun har aldri fortalt denne historien før, men har valgt å fortelle den nå i lyst av #metoo-kampanjen.

– Jeg har prøvd å ikke tenke på det i noen år. I det siste har jeg lurt på om det egentlig var en så stor greie. Men jeg har en lillesøster som er like gammel som jeg var da, og om hun hadde fortalt meg noe lignende, hadde jeg nok gått til politiet, sier hun.

24-åringen sier at erfaringen hennes førte til at hun fikk et unaturlig bilde på hvordan forholdet mellom eldre menn og yngre jenter burde være.

– Du eier din egen kropp, men det tar noen år før man finner det ut, sier hun.

– Ikke bare i Hollywood

Mossingen sier hun ble glad da hun så at Moss Avis og Amedia-aviser over hele landet skulle gjennomføre en #metoo-undersøkelse, med fokus på at dette skjer i alle kriker og kroker i samfunnet.

– Det skjer over alt. Ikke bare i Hollywood med skuespillerne. Alle rundt deg kan ha opplevd noe ubehagelig. Samtidig er det viktig å ikke dra alle menn under én kam. Alle menn er ikke slemme, sier hun.