Må sove med lyset på etter å ha sett dette...

Publikum i teateret fikk flere sjokk  under premieren på The Woman in Black sist fredag. Tore Lie og Ketil Thomsen utnytter Fredrikshalds Teater til fulle under teaterstykket som har blitt en stor suksess. Arkivbilde.

Publikum i teateret fikk flere sjokk under premieren på The Woman in Black sist fredag. Tore Lie og Ketil Thomsen utnytter Fredrikshalds Teater til fulle under teaterstykket som har blitt en stor suksess. Arkivbilde. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Teaterstykket Woman in Black er blitt en skremmende suksess.

DEL

Ketil Thomsen og Tore Lie som framfører stykket er overveldet over de positive tilbakemeldingene fra publikum.

Må sove med lyset på

- Mange har dratt fram blandingen av humor, uhygge og et par klassiske skrekkøyeblikk. Heidi Stenbock-Haakestad mente at det nok var noen som ville sove med lyset på etter at ungdomsskoleelevene så oss, mens Harald Rønneberg oppsummerte det med at: "Det var rett og slett helt topp underholdning", forteller Tore Lie.

- Hadde dere forventet at stykket ble en suksess?

- Vi håpet hele tiden at vi skulle kunne gi en god opplevelse, men var nok ganske usikre på om vi ville klare å gjøre stykket så skummelt som vi ønsket.. Men det virker som om vi iallefall klarer å formidle noe av den underliggende uhyggen som ligger i historien.

Mye jobb

- Hvor mye arbeid har dere lagt i stykket?

- Ketil og jeg har jobbet med dette siden august, og også Unni Osen, Cathrine Lie og Thomas Thomsen har lagt ned veldig mye tid på dette. I tillegg har vi hatt gode hjelpere på alle de andre delene av produksjonen, alt fra grafisk profil, innspilling av lydeffekter, video-teaser, websider osv.

- Vi har ikke telt timer, men det er veldig mye arbeid som ligger bak dette. Noe som gjør det ekstra fint at det virker som om publikum hygger seg på forestillingene.

Få billetter igjen

De to vurderer nå å sette opp flere forestillinger.

- Vi skal først og fremst gjøre vårt ytterste for å lage to fine forestillinger på fredag og lørdag (kl 19.30 begge dager), men vi har fått flere henvendelser om å gjøre mer av dette - og det skal vi absolutt tenke på.

Det er rundt 50 billetter igjen til fredagens forestilling og litt mer til lørdagen.

- Alt i alt vil vi ende på mellom 750-850 tilskuere, noe vi er godt fornøyd med, sier Lie.

- Kommer der til å sette opp flere stykker i framtiden?

- Ja! Dette er vår første produksjon sammen, og vi må ta en liten hvil, men vi vil definitivt fortsette.

Anmeldelsen

HAs anmelder Tom Skjeklesæther ga Woman in Black en femmer på terningen:

Teateruhygge til å føle på

Om vi skal tro tv-komiker Truls Svendsen, som dukket opp på scenen med en kasse vin etter premieren av «Woman in Black» i Fredrikshalds Teater fredag, så var hele prosjektet resultat av en et nattlig veddemål.

Svendsen hadde tapt mot de to hovedrolleinnehaverne, Tore Lie og Ketil Thomson, etter initialt å ha tenkt om de to skuespillerne at de «ikke kunne være så dumme» at de ga seg i kast med en så krevende forestilling.

Hvor sur vin Svendsen måtte bite i er uklart, men det var uansett plenty han måtte gi fra seg.

Det er muligens en refleksjon av det noe spesielle utgangspunktet at teaterselskapet som står bak oppsetningen av «Woman in Black» kaller seg Uten Grunn?

Et formidabelt sjokk

Men her stopper også nonchalansen.

«The Woman in Black» kan bare betegnes som oppsiktsvekkende vellykket, som spøkelseshistorie bød den på godt tilmålte gufs, noen passasjer med iskald uhygge og ett formidabelt sjokk som løftet hele salen flere centimeter opp fra stolradene.

Nei, det er ikke spoiler å skrive dette, du har ingen sjans til å være forberedt, det er bare å gruglede seg for den som har vært/ eller er smart nok til å sikre seg billett til kommende helgs forestillinger.

«The Woman in Black» har alle ingredienser vi forventer av engelsk skrekk og uhygge, det eneste merkelige ved forestillingen er at den er bygget på en bok skrevet av Susan Hill så sent som i 1983.

Den kunne sikkert vært skrevet av Conan Doyle eller Charles Dickens, så erkebritisk er historien. boka ble til teater fire senere, og er nå en av de absolutte langtraverne i Londons teaterdistrikt.

Gjenferd

Den overbyggende historien utspiller seg i et gammelt teater, således er Fredrikshalds Teater mer enn bare scene her, teateret er nærmest en egen karakter i oppsetningen.

Der det aller meste, bortsett fr. et kvinnelig gjenferd vi ikke vet om vi egentlig ser (gjør vi? vil vi se?), framføres av kun to skuespillere. Som hele tiden går inn og ut av roller, til dels kryssende mot hverandre.

Svært imponerende turnert av både Tore Lie og Ketil Thomsen, som ved å være skuespiller A og B fyller tre-fire roller hver seg. (Dette høres ut som et mareritt for en sufflør).

De to skuespillerne har altså lært seg en svært omfattende tekst, som hele tiden framføres i tett kammerspill, med små rekvisitter å støtte seg på.

Men det skal også sies at produsentene, Uten Grunn, har engasjert et solid teknisk apparatet som sterkt bidrar til at forestillingen holder mål også på effekt og lyssiden. Måtte dette bli opptakt til bredere repertoar på Fredrikshalds Teater i framtiden.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags