Gå til sidens hovedinnhold

Lokker med gjeddekaker

Artikkelen er over 11 år gammel

Berlin: Tyskerne setter pris på norske gjeddekaker fra Halden.

- Når tyskerne hører at det er gjeddeburgere laget på innlandsfisk, så blir de veldig glade. Det er som julaften for dem, sier Kurt Øraas.
Innehaveren av vertshuset Curtisen på Fredriksten festning er i disse dager i sving på den store matmessen i Berlin.

Glade i fisk
- Her går det i gjeddeburgere med gode urter. Da sperrer de opp øynene og koser seg. Tyskerne er nemlig veldig glade i ferskvannsfisk og spiser gjerne det på julaften, sier haldenseren som i år debuterer på Grüne Woche i Berlin.
Kurt Øraas har jobbet med regional matkultur i Østfold siden 1998.
- Jeg synes det er veldig morsomt å få fram lokale produkter, sier han og hevder at Østfold har det meste å by på, selv om fylket er relativt lite i utstrekning.
- Vi har kyst og innland side ved side. Østfold er på mange måter Norges svar på Provence. Vi må profilere vår særegenhet. Det er artig å kunne få være med på det gjennom prosjektet for regional matkultur og medlemskapet i De historiske hoteller og spisesteder, sier Curtisen-innehaveren.

Pepperlaks
På messen i Berlin har han også som oppgave å profilere produkter på vegne av Troll Salmon i Engelsviken i Fredrikstad.
- Det gjelder både røykelaks og varmrøkt pepperlaks. Alle skryter av den gode smaken på pepperlaksen. Dette er et spesielt produkt, i og med at varmrøykingen får fram smaken i det gode fettet i fisken. Dette er et produkt som jeg tror kan selge godt i Tyskland, sier Øraas.
Han mener det er viktig å utveksle erfaring mellom norske aktører.
- Jeg lærer noe hele tiden. Det morsomste er å kunne snakke med de andre norske utstillerne her på messen i Berlin. Det er mange som har flotte produkter, sier han.

Stort marked
Øraas peker på at Tyskland er et stort og viktig marked for Norge turistmessig.
- Tenk på hvor mange millioner mennesker man treffer på kort tid her nede. De behøver ikke bruke så mange timene på å kjøre opp til oss, fra Hamburg-området for eksempel, sier han.
- Det gir oss et stort kundegrunnlag. Jeg tror det er mange tyskere som planlegger fisketurer til innlandet i Norge, ikke bare kystfiske altså. I området rundt Halden er det flere som satser på det tyske markedet med kanofiske av gjedde og abbor, sier Kurt Øraas. (ANB)