Gå til sidens hovedinnhold

17 nye leiligheter

Bygger om det gamle aldershjemmet på Os

Artikkelen er over 6 år gammel

Etter at bygningen har stått tom i lang tid blir det nå nytt liv i gamlehjemmet på Os.

– Det er en stor jobb som skal gjøres sier Leif Lødeng, som står bak eiendomsselskapet General Spørcks gate 9 AS.

Råde-mannen driver med kjøp og salg av eiendom og har nå altså engasjert seg i et prosjekt i Halden.

– Det er fordi det er en ærverdig og flott eiendom, som vi ønsker å ta vare på. Det er dessuten et flott område og Halden har få leiligheter, mener han.
Leilighetene ble lagt ut for salg gjennom Eie eiendomsmegling i Fredrikstad før helgen.

Stor interesse

– Til tross for at leilighetene ble lagt ut for bare noen dager siden har vi opplevd stor respons og fått mange henvendelser. Vi har også en positiv dialog med Halden kommune, forteller han.

Dersom alt går etter planen blir byggestart andre kvartal 2015 og leilighetene skal ferdigstilles i tredje kvartal 2016. Byggeperioden er estimert til 12 måneder.

– Vi ønsker å sette i gang med ombyggingen så snart som mulig, fastslår Lødeng.

Det blir mange ulike leilighetstyper og planløsninger. Den minste leiligheten vil bli 28 kvadratmeter. Den største 110 kvadratmeter med to bad og tre soverom. Prisene starter på en 1.050.000 kroner for den rimeligste leiligheten og 3.890.000 for den dyreste.

– Dessuten blir det rimelige felleskostnader, sier Lødeng.
Bygningen har en historie i Halden som strekker seg tilbake til 1924 og Lødeng forteller at man vil bevare det majestetiske preget også etter oppussingen.

Vil bevare

– Vi vil ta vare på det karakteristiske bygget og igjen gjøre eiendommen til en bygning man kan være stolte av i Halden.

Lødeng og co. kjøpte bygningen sist sommer. Den ble i en kort periode brukt til hybler av studentsamskipnaden, men har stått ubebodd de siste 12 årene.

Flott utsikt

Mange av leilighetene vil få panoramautsikt mot byen og festningen. De store vinduene bevares og sikrer både godt med lys og god utsikt.

Området skal også forskjønnes utvendig med etablering av benker og grøntområder. Dessuten blir det lekeplass på baksiden mot Schultzedalen.

Eiendommen vil utvendig bære preg av nyklassisismen, men innvendig vil leilighetene ha dagens bostandard, står det blant annet i prospektet.

Fasjonabel bygning

Gamlehjemmet på Os ble åpnet tilbake i 1924.

Den fasjonable bygningen ble tegnet av den kjente arkitekten Wilhelm Christian Suhrke og Os aldershjem innviet bygningen i 1924.

Etter den økonomiske misere med Brekke kraftanlegg og den økonomiske krisa i mellomkrigsårene, var det ikke penger til så mye nytt i Halden. Men kommunen, med hjelp av bemidlede private, hadde spinket og spart til et nytt gamlehjem.

Det sies at byen var mektig stolt av sitt majestetiske gamlehjem. På bildet kan man også se at det var en flott parklignende hage rundt bygningen.

Eiendommen er oppført i stilepoken nyklassisismen som i Norden hadde en særlig sterk stilling i perioden 1920 til 1930. Stilarten hentet inspirasjon fra gresk og romersk arkitektur, samt fra klassisismen.

Aldershjemmet hadde plass for 60 beboere, derav 21 på pleiestuene. Fasaden ble opprinnelig tegnet mot sørvest. Dette godtok ikke datidas reguleringskommisjon fordi det brøt med den eksisterende bebyggelsen i området, som gikk øst-vest. Derfor sto utbyggingen lenge i stampe.

Men etter at det gamle aldershjemmet i byen brant ned ble det atter fart i byggeplanene og etter et tiår med debatt fikk byen sitt ærverdige gamlehjem på Os.

Suhrke har for øvrig tegnet blant annet Halden Bad, Arbeidersamfundet, St. Josephs Hospital og Høiåshytta.

Kommentarer til denne saken