På mandag går tilbudet om gratis leksehjelp over nett ut til alle i Halden. Uansett om du går i barneskolen, ungdomsskolen eller på videregående. Tilbudet gjennom lær.no varer ut året.

– Høres bra ut

Fredag var Ali Elmasoudi og Eivind Stordal fra lær.no på besøk hos Halden videregående skole avdeling Porsnes.

Marcus Langbråten, Linnea Aspestrand og Malin Måsøy er blant dem som er interessert i opplegget rundt matte og fysikk.

– Det høres bra ut med ekstra hjelp, sier de tre, som går andre året på videregående.

Alle tre har planer om å studere videre etter at de er ferdige på videregående. Marcus Langbråten og Linne Aspestrand har ikke helt peilet ut kursen ennå, mens Malin Måsøy sier hun kan tenke seg å søke arkitekthøyskolen.

– Dette høres ut som et bra tilbud, mener trekløveret.

Du får din egen lærer

Ali Elmasoudi og Eivind Stordal forteller at de har knyttet 20 lærere til seg i selskapet. Flere blir det etter hvert.

– Målet er 50, sier Ali Elmasoudi.

– Bli god i realfag med oss. Vi kan hjelpe dere med lekser og deretter prøver når den tid kommer, lover Eivind Stordal.

Kort fortalt, så skal du logge inn på lær.no og registrere deg og avtale tid med en lærer fra en liste. Du får flere lærere å velge mellom, og er du ikke fornøyd med den læreren du har valgt, så kan du bytte til en annen.

Når du først har logget inn og fått kontakt med læreren, kommer det opp et bilde der du og læreren kan kommunisere og løse oppgaver på en delt skjerm. Du kan lagre alt som er gjort og ta vare på til senere bruk.

Ny plattform

Bakgrunnen for dette gratis leksetilbudet over nett er denne:

– Vi ønsker å teste en ny og innovativ plattform for undervisning, og elevene møter en dyktig underviser over nett for å bli god i realfag. Vi har et team bestående av realister med master- og doktorgrader og forskerbakgrunn fra Universitetet i Oslo, Universitet i Bergen og NTNU i Trondheim som underviser. Tjenesten er gratis for elever, skoler og alle involverte. Ingen forpliktelse, ingen kontrakt.

– Dette er en teknologi vi har utviklet i tre år sammen med organisasjonen som utvikler matematikkverktøyet GeoGebra og Stephen Jull (assisterende professor ved Cambridge university og leder av organisasjonen), opplyses det.

En slags robothjelp

Det jobbes også med forskning for å finne den beste læringsteknologien for framtida.

– Vi utvikler en intelligent automatisk veileder som kan hjelpe eleven i tillegg til underviser. Den automatiske veilederen stiller spørsmål og finner ut hvor elevens problemområder er. Derfra kan den zoome inn på disse og videre finne hva som er årsaken. Så kan den tilpasse sine forklaringer til elevens behov. Denne automatiske veilederen jobber også billigere enn alle våre ansatte.

– Vi skal teste ut disse læringsalgoritmene ved alle videregående skoler. Fire seniorforskere ved NIFU skal måle effekt. Forskningen vi jobber med er finansiert av Regionalt Forskningsfond Hovedstad med seks millioner kroner over en treårsperiode. Partnere er Utdanningsetaten i Oslo og NIFU, informerer Ali Elmasoudi og Eivind Stordal.