«Vi advarte mot problemene på forhånd og fikk dessverre rett»

ADVARTE: - Vi advarte på forhånd mot de problemene vi opplevde på Fredriksten i helga. Dessverre fikk vi sett, sier utleieansvarlig for Nasjonale festningsverker på Fredriksten, Magne Rannestad.

ADVARTE: - Vi advarte på forhånd mot de problemene vi opplevde på Fredriksten i helga. Dessverre fikk vi sett, sier utleieansvarlig for Nasjonale festningsverker på Fredriksten, Magne Rannestad. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg føler helgas russetreff satte oss tre skritt tilbake og til en type festning vi ville bli kvitt.

DEL

Det sier utleieansvarlig for Nasjonale festningsverker på Fredriksten, Magne Rannestad. Han er sterkt kritisk til at russen ikke lenger kunne ta med medbrakt drikke inn på festivalområdet.

Hadde godt system

– Det er over tid bygd opp et godt system der russen har kunnet ta med sine poser med øl inn på et inngjerdet område, sier Rannestad.

På dette området har sikkerheten deres vært ivaretatt, og det har også vært et medisinsk tilbud.

– Vi var derfor sterkt kritiske til at alkoholloven nå plutselig skulle bli gjort gjeldende også her. Det blir som å endre terrenget – ikke kartet – dersom kart og terreng ikke stemmer overens, sier Rannestad.

Ble som vi fryktet

– Inne på festivalområdet var det helt eksemplarisk, men dessverre gikk det som vi fryktet utenfor inngjerdingene, sier Rannestad.

Mange flyttet festen utenfor festivalområdet. Det ga et større og mer uoversiktlig område for politiet å dekke.

– Å få ned alkoholkonsumet er en edel målsetting, men for meg virker metoden som ble valgt lite gjennomtenkt, sier Rannestad.

– Vi fikk et alkoholkonsum vi kjenner fra byparken og Krusæter fra gamle dager, og som vi ønsket å bli kvitt, sier Rannestad.

Forsøpling

Dette førte også med seg en god del forsøpling på områder hvor arrangøren ikke har noe ansvar for fjerning.

– Nå tok arrangøren likevel dette ansvaret i betydelig grad, men måtte gi opp. Jeg plukket også en god del søppel på festningens område ned mot Borgerskansen, sier Rannestad.

Han mener også at å forby ølposene og erstatte dem med drinker skapte et nytt drikkemønster.

Ta høyde for festivaler

– Det ga kontroll med det som ble omsatt i baren, men all annen drikking ble flyttet utenfor festivalområdet. Dessuten ble ølet byttet ut med shot'er som inneholdt brennevin, og det er tankevekkende i seg selv, sier Rannestad.

Han mener derfor det blir feil å bruke alkoholloven slik det ble praktisert på festningen.

– Å sammenligne skjenking i en pub med alkoholkonsum på en festival blir helt feil, og det bør man ta høyde for i lovfortolkningen.

Eventuelt bør det tas inn et eget avsnitt om festivaler som russetreff, gatebil på Rudskogen og lignende. Det som skjedde i helga reduserte neppe alkoholkonsumet, og da blir det bare strutsepolitikk, sier Rannestad.

EKSEMPLARISK: Inne på festivalområdet oppførte russen seg eksemplarisk. Problemene oppsto utenfor, sier Magne Rannestad.

EKSEMPLARISK: Inne på festivalområdet oppførte russen seg eksemplarisk. Problemene oppsto utenfor, sier Magne Rannestad. Foto:

Ikke en russedebatt

Han understreker likevel at dette ikke er en debatt om russ og russefeiring.

– Mange mener mye om russefeiring. Også jeg. Men russefeiring har lange tradisjoner, og den utvikler seg på linje med alt annet. At vi skal bli kvitt den er en illusjon, og vi må gjøre vårt for at den kan skje i sikre former.

Det føler jeg ikke skjedde i år, men jeg håper man har lært noe av året og at det kan komme justeringer, sier han.

På spørsmål om Nasjonal festningsverker, som grunneier, kan si nei til flere treff hvis dette utarter seg, svarer Rannestad:

– Grunneieren har aldri hatt noe problem med russetreffene. Problemene i år oppsto på utsiden.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.