Klart for sykkelfest - nå er flere veier stengt

STENGT: Blokkhusgata forbi Flamenco er en av gatene som torsdag er stengt på grunn av Ladies tour of Norway.

STENGT: Blokkhusgata forbi Flamenco er en av gatene som torsdag er stengt på grunn av Ladies tour of Norway. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Når verdens beste sykkeldamer suser gjennom sentrumsgatene, kan det være greit å vite hvor man finner beste parkeringsplass og tilskuerplass.

DEL

SITUASJON I DAG, TORSDAG:

Ladies tour of Norway sykler prolog hovedsaklig på Sydsiden av sentrum. Det skjer i perioden fra 17 til cirka 20. En rekke veier er allerede stengt.

LToN 2017 arrangeres 17. til 20. august, og det er kun på lørdag at rittet ikke påvirker Haldens gater.

På fredag starter etappen på Kongens brygge i Halden, men det er Tistedal og Aremark som får sykkelfesten gjennom sentrum på sylistenes ferd mot Ørje og Mysen.

Rittledelsen bak Ladies Tour of Norway (LToN) har allerede vært ute med nabovarsler til beboere i Halden sentrum.

– Det er snakk om flere hundre nabovarsler som er gitt her i kommunen. Og vi er ikke ferdige, sier rittleder Roy Moberg.

I tillegg til nabovarsler blir det annonsert i alle Østfold-avisene.

– Opptatt av god dialog

– Vi er klar over at vi ikke når ut til alle, men vi er opptatt av å gjøre en god jobb i forkant og opprette dialog slik at vi får informert så godt som mulig, påpeker Moberg.

Alle restauranter, kafeer og bedrifter på Sydsiden har fått besøk fra LToN-organisasjonen for å gjøre eventuell ulemper så små som mulig.

FIRE RUNDER: Søndag er dagen da Halden sentrum påvirkes aller mest av LToN. Denne sløyfen på 5,1 kilometer skal kjøres fire ganger når syklistene i LToN ankommer sentrum søndag ettermiddag. Løypa krever en del sperringer og omkjøringer for andre som skal ferdes i sentrum. Sperringene er ventet å vare i cirka en time fra klokka 14.30.

FIRE RUNDER: Søndag er dagen da Halden sentrum påvirkes aller mest av LToN. Denne sløyfen på 5,1 kilometer skal kjøres fire ganger når syklistene i LToN ankommer sentrum søndag ettermiddag. Løypa krever en del sperringer og omkjøringer for andre som skal ferdes i sentrum. Sperringene er ventet å vare i cirka en time fra klokka 14.30. Foto:

– Det er ikke alle som liker at Sydsiden blir stengt, men vi møter helt klart flest positive folk. Det har vært hyggelige runder til de næringsdrivende, skryter rittlederen.

PizzaExpressen er et eksempel på en bedrift som blir «stengt inne» når syklistene i LToN inntar sentrum.

– Der har vi kommet fram til en løsning slik at PizzaExpressen selvfølgelig skal få levere til kundene sine, sier Moberg.

FREDAG: Den første etappen i LToN 2017 går fra Halden til Mysen gjennom Tistedal, Aremark og Ørje. Start på Kongens brygge klokka 15.20 på fredag.

FREDAG: Den første etappen i LToN 2017 går fra Halden til Mysen gjennom Tistedal, Aremark og Ørje. Start på Kongens brygge klokka 15.20 på fredag. Foto:

Åpner opp for «fiskepuddingene»

En annen fast og hyppig aktør i bybildet på Sydsiden er «fisekpuddingene» til Saugbrugs. De kjører sin faste rute mellom fabrikken og Sauøya, og også her har LToN-ledelsen vært ute med løsningsorienterte samtaler.

– Her er det først og fremst torsdagen som er utfordrende, og da har vi avtalt med Saugbrugs å åpne opp slik at lastebilene får fri vei i et kvarter både fra klokka 18 og klokka 19. I de to korte pausene blir det både musikk og underholdning for tilskuerne i sentrum, opplyser Moberg.

Nødetater som politi, ambulanse og brannvesen slippes også fram ved behov.

–  Folk må ikke bli engstlige. Vi har en god plan for håndtering av nødstilfeller og utrykninger av nødetatene, beroliger rittlederen.

FØRSTE DAG: På torsdag skal verdens beste syklister på damesiden sykle prolog på Mølen. Det skjer fra klokka 17 til cirka klokka 20.

FØRSTE DAG: På torsdag skal verdens beste syklister på damesiden sykle prolog på Mølen. Det skjer fra klokka 17 til cirka klokka 20. Foto:

Innenfor eller utenfor løypa

Det er først og fremst søndagen som byr på sperringer og omkjøringer i sentrum.

LToN håper på folkefest i byen når verdens beste sykkeldamer kjemper om trøyer og pallplasser i Haldens gater, og Moberg har tips til hvor det kan være lurt å parkere dersom man vil ha med seg mest mulig av moroa.

– På søndag er butikkene stengt, så hvis du tenker å være i sentrum under rittet, er det fint å parkere på Nordsiden og gå over til Sydsiden, sier han.

Sidegatene til gågata, på Tista senter og Høvleriet-området er de nærmeste plassene, men merk at du ikke kommer ut derfra før rittet er over.

– Grønland og Porsnes er andre sentrumsnære områder med parkeringsmuligheter, og som ligger utenfor løypa, forteller Moberg.

Stenger en time før målgang

Ladies Tour of Norway er et fire dagers UCI worldtour-ritt bestående av:

  • Torsdag 17. aug. - start kl. 17.00 - Halden Torg. Målgang ca. kl. 20.00 - Halden Torg
  • Fredag 18. aug. - start kl. 15.20 - Halden Torg. Målgang ca. kl. 18.00 i Mysen sentrum
  • Lørdag 19. aug. - start kl. 14.20 på Hafslund Hovedgård, Sarpsborg. Målgang ca. kl. 18.00 i Fredrikstad (Tollbodplassen)
  • Søndag 20. aug. - start 11.25 fra Gamle Svinesundsbroen. Målgang ca. kl. 15.30 , Halden Torg

Alle lokale traseer blir stengt for trafikk cirka en time før førventet målgang, og alle løypetraseer, omskiltingsplaner og vaktpunkter er godkjent av offentlige myndigheter, opplyser LToN-ledelsen i sitt nabovarsel.

FRA SVERIGE TIL NORGE: Med start på den gamle Svinesundbrua og målgang i Halden sentrum blir det et ritt i flott natur på svensk og norsk side av grensa. Det blir mange steder underveis hvor publikum kan se elitesyklistene suse forbi.

FRA SVERIGE TIL NORGE: Med start på den gamle Svinesundbrua og målgang i Halden sentrum blir det et ritt i flott natur på svensk og norsk side av grensa. Det blir mange steder underveis hvor publikum kan se elitesyklistene suse forbi. Foto:

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags