Alle Kypros-siktede er løslatt

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Alle de fire siktede i Kypros-saken er løslatt. De er siktet for medvirkning til forsøk på barnebortføring og omsorgsunndragelse.

DEL

I helgen ble det kjent at en mann i 40-årene fra Fredrikstad ble pågrepet av norsk politi etter at han og en 28 år gammel mann fra Sarpsborg og ekstorpedoen Espen Lee kom tilbake til Norge etter at de ble løslatt fra kypriotisk fengsel i midten av forrige uke. De tre hadde da sittet halvannen uke i varetekt, etter at kypriotisk politi siktet dem for å ha planlagt å bortføre et nesten tre år gammel barn fra sin mor på Kypros og tilbake til barnefaren i Halden.

Har høy prioritet

De tre har hele tiden nektet for å ha vært på Kypros for å skulle bortføre et barn. De har forklart at de hadde reist til Kypros for å hente en bil som tilhører barnefaren, og som ble brukt av hans ekskone da hun tok med seg barnet til ferieøya i Middelhavet.

Sist fredag ble de altså pågrepet og siktet av norsk politi. Ifølge politiadvokat Bjørn Rudningen Thune i Øst politidistrikt, er fire personer siktet for medvirkning til forsøk på barnebortføring og omsorgsunndragelse.

- Inngangsfasen til denne saken i Norge er at norsk politi fikk en bistandsanmodning fra kypriotisk politi, noe som førte til at politiet fant rimelig grunn til å etterforske om det har skjedd straffbare handlinger her i Norge. Denne saken har høy prioritet, og vil bli etterforsket med uforminsket styrke. Vi tar sikte på at den videre etterforskningen skal avdekke om det har skjedd noe straffbart i Norge raskt, men jeg kan ikke si når, sier Thune til Sarpsborg Arbeiderblad.

Ikke varetektsfengsling

Sist fredag gjennomførte politiet en koordinert aksjon mot fire adresser i Østfold, da de ransaket bostedene til den 28 år gamle Sarpsborg-mannen, Fredrikstad-mannen, Espen Lee som bor i mosseområdet og barnefaren i Halden. Aksjonen ble gjennomført etter at retten hadde gitt grønt lys til dette.

Politiadvokat Thune ønsker ikke å gå i detalj om resultatene fra disse ransakingene eller eventuelle avhør som er gjort av de fire siktede i saken.

- Vi ønsker ikke å gå i detaljer på hva som har framkommet så langt i etterforskningen, men det jeg kan si er at politiet fortsatt mener det er skjellig grunn til mistanke om at det er begått straffbare handlinger, sier Bjørn Rudningen Thune.

Alle de fire siktede er løslatt.

- Det er ingen som per i dag sitter pågrepet i denne saken, og det har heller ikke vært aktuelt å framstille noen av de siktede for varetektsfengsling, sier politiadvokaten.

Etterforskes på Kypros

Det er Felles kriminalenhet (FKE) i Politiet i Østfold som har ansvaret for etterforskningen av denne saken. Mandag ettermiddag sendte politiet ut en pressemelding der de opplyse om gangen i saken.

- Kypriotisk politi var første gang i kontakt med norsk politi i denne saken fredag 5. februar. Det ble da varslet om at det kunne bli aktuelt å anmode om bistand til etterforskning av saken i Norge. Slik anmodning ble mottatt fredag 5. februar. Rettsabmodningen fra Kypros var ufullstendig, og det kunne derfor ikke igangsettes noen etterforskning i Norge på det tidspunktet. På bakgrunn av de opplysninger som da ble mottatt, vurderte politiet at det var rimelig grunn til å iverksette etterforskning for å avdekke om det kunne være begått straffbare forhold i Norge, og det ble derfor opprettet en norsk straffesak, står det i pressemeldingen.

I slutten av forrige siterte flere norske medier en kypriotisk tjenestemann på at saken skulle være henlagt mot Sarpsborg-mannen, Fredrikstad-mannen og Espen Lee på Kypros. I pressemeldingen skriver politiet at de var i kontakt med kypriotiske myndigheter fredag morgen, før ransakingen av de fire siktedes bosteder. Her fikk norsk politi bekreftet vi offisielle kanaler at saken fortsatt etterforskes på Kypros, selv om de tre siktede hadde blitt sendt ut av Kypros.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags