– Det kommer biler her hele tida. Folk stopper, ser at snøkanonene er i drift – og snur og kjører igjen. De første, mest ivrige har allerede vært her oppe med ski og staket, smiler Bjørn Harelund som er en av de fem frivillige som søndag morra sto opp i otta og var på plass her på Erte allerede klokka 06.30.

Alt fungerer fint

Og det var et fint syn som møtte dem på morgenkvisten. Snøkanonene som hadde gått hele natta, fungerte helt utmerket. Alt går etter planen.

- Det ligger an til å bli ei lita løype klar her om noen dager, i hvert fall ser det sånn ut når vi ser på værmeldingene, sier Øivind Kjelvik som sier at det nå er opp til Vår Herre om snøen blir liggende eller ikke.

- Været og vinden er veldig bra. Nå kan fire snøkanonene gå for halv maskin, og det er bra. Dette har sammenheng med kulda. Jo kaldere det blir, jo hardere kan vi kjøre kanonene. Kanonene fra fire trinn, nå har vi kunnet øke til trinn to. Dersom det blir enda kaldere, kan vi øke enda ett trinn, forteller Henry Moberg.

Vinden sprer godt

Det er om å gjøre å balansere arbeidskapasiteten til maskinene, sånn at produksjonen får en fin flyt. Snøen de produserer er i utgangspunktet ganske bløt, og derfor er det en fordel med litt vind – så snøen fordeles ut over et litt større område.

– I dag er forholdene helt perfekte. Nå kommer vinden bakfra og snøen driver helt ned i løypa langs veien opp hit. Da får den tid til å tørke litt også før den lander, slik at den blir lettere, forteller Morten Andreassen.

 

Må rense filtrene

Litt utfordringer er det alltid – og denne dugnadsgjengen vet at forholdene kan snu. Plutselig snur vinden i løpet av natta, slik at snømaskinene pakker seg.

Men tidligere års problemer med for lite strøm og liten vanntilførsel er en saga blott. Derfor er det optimistiske smil å se på alle fem ansiktene på Erte søndag formiddag.

- Det blir bra det her! Nå produserer vi bra med snø og målet er å få kjørt den ut så raskt som mulig, slik at vi kan få laget løype, sier Bjørn Harelund.

Noen ting å bale med er det denne helga også. Filtrene i kanonene blir raskere tette enn forventet. Dugnadsgjengen tror dette har å gjøre med at det er litt mer grumsete i vannet som følge av arbeid som er blitt gjort her på tampen av fjoråret.

Glade barn og foreldre

De fem mennene, og hunden "Ruffen", gleder seg over at barn med akebrett begynner å bruke anlegget så snart det er en liten bakke med snø klar.

– Det viser at folk liker vintern, sier Jan Størholt.

– Dere blir ikke rike av denne jobben?

– Nei, dette er vel en bedrift som ikke har noen særlig omsetning! Men omsetningen – og belønningen – er glade barn og foreldre, smiler Øivind Kjelvik.

I tillegg er kunstsnøanlegget i Halden blant de flotteste i landet. Også rulleskianlegget er veldig bra og mye brukt om sommeren. Dette gir store muligheter for dem som vil trene med ski på bena.

Mye er blitt gjort å Erte de siste årene. Målet nå er å få ferdig en redskapshall i løpet av året, slik at snøkanonene kan komme under tak når de ikke er i bruk.