I løpet av to akter fikk en fullsatt sal på Risum oppleve en rekke nummer, der ballett, hip hop, streetdans og moderne dans var noen av ingrediensene. Flere grupper var i sving, deriblant fire innslag fra et gutteparti som kaller seg «Boys Only».

– Det er kult å danse

Som navnet tilsier er gruppa forbeholdt gutter som har lyst til å prøve dans, og HA møtte fire av gutta etter den tredje av i alt fire forestillinger.

– Her driver vi mest med breakdance og hip hop, og vi synes det er skikkelig kult å danse, sier Sebastian Folmer Johansen (11), Trym Sund-Øren (11), Sindre Sund-Øren (9) og Ask Eriksen Sandoo (12).

De forteller at de alle har danset i omtrent et år, og begynte fordi de synes det så gøy ut.

– Broren min, Sindre, begynte først, og jeg fikk også lyst til å prøve fordi det så veldig morsomt ut, forteller Trym Sund-Øren, som sammen med rundt 200 andre dansere i alderen 3–18 år leverte et forrykende show på Risum.

– Det var utrolig kult å opptre i dag, og publikum var veldig flinke til å klappe og juble, syntes alle fire.

Måtte øke antall guttegrupper

Daglig leder for Halden danseskole, Sverre Magnus Heidenberg, forteller om en økende interesse for dans blant gutter.

– Vi startet med «Boys Only» da jeg ble daglig leder for skolen i 2016. Den hadde vi bare én gruppe, men på grunn av stor pågang så har vi blitt nødt til å øke til fire grupper, forteller Heidenberg.

– I tillegg til de egne guttepartiene, har vi også seks gutter som danser ballett, som jeg også er veldig glad for.

– Viktig for dansemiljøet

– Har det vært viktig for dere å få enda flere gutter til å danse?

– For meg personlig har det vært veldig viktig, og jeg tror også det er bra for hele miljøet. Det har liksom alltid vært slik at dansing har vært en jenteting, men den trenden føler jeg har snudd nå, mener Heidenberg.

– Jeg tror det er viktig å tydeliggjøre for guttene at det er mange muligheter med dansing, og på «Boys Only» har vi mest fokus på breakdance, hip hop og akrobatikk, forteller han.

Feirer 35 år som danseskole

Det var en stolt leder som tok seg tid til en prat med HA før den aller siste forestillingen.

– Jeg blir helt rørt når jeg står og ser på. De er så flinke og trygge, og når jeg også får oppleve det samholdet blant alle danserne backstage, så blir jeg veldig stolt, sier Heidenberg.

I år feirer Halden danseskole 35 år, men jubileumsforestillingen blir først i 2018.

– Vi skal feire jubileet med en forestilling til sommeren, så det gleder vi oss til, avslutter han.