Magnus har nylig blitt 16 år gammel, mens Amalie fyller 17 i januar. Han går på musikk, dans og drama på Risum vgs., mens hun studerer på Porsnes vgs. for å bli helsefagarbeider. Amalie brenner for eldreomsorgen, men har mange visjonære drømmer som strekker seg i andre retninger enn det å være helsefagarbeider.

Bandet The Astronomies ble stiftet 6. september i 2016. Det kom i stand etter at det typ én dag het The Astrolizards. En salamander kom på bandets logo. Salamanderen fikk det fiffige navnet Anthony Ingeborg. Amalie ville kalle gruppa for French Fries, men fikk lite gehør hos kompanjong Magnus for det forslaget. Etter tre ukers drøfting ble bandnavnet offisielt.

Er kun venner

Amalie Lund bor kun et solid golfslag unna Rockehuset, og hun sa det så godt onsdag kveld:

– Rockehuset er vårt kjære hjem. Her holdes det åpent for oss fra 17–21 på mandager og onsdager. Vi stortrives!

For stedet betyr så enormt mye for mange ungdommer i Halden, og spesielt for den livsglade jenta og hennes bestevenn Magnus. Da HAs utsendte treffer de for første gang, stiller han det klassiske spørsmålet om det er noen romanse i lufta mellom de, om de er kjærester, eller bare rett og slett gode venner som spiller musikk sammen.

Les også

Hun ble født som Nathaniel, men nå er hun Alison

 

– Å, vi er så lei det spørsmålet, svarer Magnus og holder seg for ansiktet, mens Amalie bare ler.

– La oss avkrefte det med en gang. Vi er ikke kjærester. Vi er kun venner som treffes hele tiden og lager musikk sammen. Jeg ble først kjent med søsteren til Amalie, og da jeg hørte Amalie spille trommer på en juleavslutning, så inviterte jeg henne hjem til meg så jeg fikk høre henne spille mer. Da ble jeg så imponert at vi brått dannet et band sammen, forklarer Magnus Kallar og smiler.

Alternativ punkrock

The Astronomies representerer på flere måter Halden-rockens framtid. Dette unge tomannsbandet spiller høy og energisk alternativ punkrock, og med en energi tilsvarende band som Sonic Youth og Mudhoney, og melodier som My Bloody Valentine leverer, beviser de at punken fortsatt ikke er død. På rom nummer 19 i Rockehuset, et 20 kvadratmeter stort rom, spiller Magnus Kallar gitar med høyt volum, og trommeslager Amalie Lund leverer harde og stødige rytmer for å akkompagnere melodiene.

– Vi kunne kanskje kalt det for det meste nå. Vi følger ingen spesiell sjanger egentlig, men er konsise, sier Magnus.

– Hva vil dere lytterne og publikummet deres skal føle når de hører på The Astronomies?

– Jeg vil at lytterne skal føle musikken i sjela, og få et energikick, svarer Amalie, som er i et kjempegodt humør denne kvelden. Hun smiler og ler konstant, og det er tydelig at de to har en god tone når de øver, og når de blir intervjuet.

Den foreløpige eneste låten de har utgitt heter «I Dived». Den anbefales, og ligger på Spotify og iTunes. Totalt sju låter har det drøyt ett år gamle bandet laget per dags dato.

Denne låten av The Astronomies finnes på Spotify og iTunes. Foto: Marius Brynildsen.

* Her kan dere få en smakebit fra øvingen i Rockehuset 22.11.2017:

Mange musikalske forbilder

– Hvilke musikere og band ser dere opp til?

– Tidligere hørte jeg mye på Sonic Youth. Det ga masse inspirasjon til vår sound. Jeg likte lydene deres som var veldig unormale. Det har også gått mye i Radiohead og Green Day. My Bloody Valentine er jeg og Amalie store fan av, spesielt Amalies favorittalbum «Loveless». Mitt definitive favorittalbum kommer fra bandet Snöras. De må du nevne, forteller Magnus ivrig.

Båstadlund-gutten tenker seg nøye om før han svarer på spørsmålene denne regntunge kvelden. Amalie smiler igjen, og supplerer med at hun elsker Ida fra gruppa Intetkjønn, samt Fay Wildhagen. Hun traff de begge på en musikkleir. I april skal den livsglade ungjenta på konsert med verdenskjente Imagine Dragons. Magnus var og hørte på Green Day i Oslo Spektrum i januar.

 

Musiker og politiker

Vokalist, gitarist og låtskriver Magnus er også en ivrig og dyktig svømmer, men det er ikke noe han satser seriøst på, opplyser han. Det er musikken som gjelder for det musikalske rocketalentet.

Amalie har store drømmer.

– Jeg vil jo helt klart bli musiker, og er godt i gang. Å bli psykolog har jeg også tenkt mye på. Men jeg har også store mål om å jobbe i FN eller Greenpeace. Jeg er nemlig svært opptatt av politikk og med i Grønn Ungdom. Jeg er veldig miljøbevisst og også opptatt av dyrevelferden vår. Jeg er aldri redd for å diskutere politikk, forklarer hun. Og legger til:

– Vi får se hvor det bærer med musikken. Jeg og Magnus lager musikk for å uttrykke oss, fordi vi brenner for det, og synes det er kjempegøy. For øvrig er ikke Magnus like opptatt av politikk som meg, men jeg synes han er veldig «grønn og god», sier hun treffende og ler deretter godt.

De to musikerne er også med i tremannsbandet Bergartene. Med Sandra Elise Lexander. Der synger de om bergarter, faktisk.

Mye skjer på Rockehuset

– Kan du fortelle litt om aktivitetene på Rockehuset for tiden, Amalie?

– Ja, gjerne. Dette er et sted for alle. Vi øver altså på mandager og onsdager. Det er til og med hiphop-lokale her. Ungdommen kan låne instrumenter til øving. Selv om det går mest i musikk så kan man male litt og filme litt. Det arrangeres artige bursdagsfeiringer. Julepynten har vi kommet godt i gang med også, forteller hun gladelig.

Tar man kontakt med Rockehuset så kan man få startet på nybegynnerkurs i samspill- og enkeltopplæring i bass, elgitar og trommer.

– Tenk så trist Halden hadde vært uten Rockehuset, legger trommeslager Amalie til.

Saken fortsetter under bildene:

 

Takknemlige

Intervjuet med dette talentfulle og slagkraftige tomanns rockebandet, blir gjort i studiorommet høyt oppe i dette bygget, i dette fjellet, og til slutt ønsker Amalie og Magnus gjennom lokalavisa, å få takke deres aller største fan, nærmeste venn og støttespiller; Sandra Elise Lexander, for all hjelp og for alle gangene hun har deltatt på øvinger.

– En stor takk også til Ole Laurits Mosseby som hjalp oss veldig i studioet, så vi fikk gitt ut låten «I Dived», sier Magnus.

The Astronomies spilte sist fredag på Feelgood og skal spille på juleavslutningen til Halden videregående skole.