Vindmølle. Hodesnurr. Back spin. Rytme og bevegelse.

Dette og mye mer sto på programmet da Absence Crew fra Bergen først fylte fire grupper på work shop før de selv sto på scenen i Brygga kultursal.

45 intense danseminutter

Halden Danseskole var arrangør av work shopen, og Stina Axelsson (13), Hedda Fjorland (13), Gustav Cervin (15) og Mira Hansson (15) hadde tatt turen fra Strömstad for å lære av Norges beste breakere.

– Det er gøy, «jättekul», sier firkløveret som til daglig danser ved Strömstad kulturskole.

Der går de på flere grupper og danser ulike stilarter, og det er mest jazzdans, ballett, street dance og noe hiphop.

– Vi lærte masse om breakdance i dag selv om vi ikke hadde så lang tid på oss, forteller de.

Les også

Snurrer på hodet i Halden

 

Alle fire har danset siden de var små, og de får mye inspirasjon av å være med på work shops.

– Man lærer alltid noe nytt, og i dag var det dyktige lærere. Det gir oss flere ideer til hvordan vi kan utvikle dansen i Strömstad, sier ungdommene.

 

– Barn og unge lyser opp

Halvard Haldorsen er en av åtte crew-medlemmer. Har forteller at dansegruppa har rundt 200 reisedøgn per år, og at de passer på å ha så mange forestillinger som mulig når de reiser landet rundt og holder work shops.

Det er andre gang de er i Halden, men Absence Crew har også opptredener i utlandet på CV-en.

– Det er lett å se når barn og unge liker å være på work shops med oss. De lyser opp når de kjenner mestringsfølelsen, forteller han.

– Vi er veldig opptatt av å ikke si at «sånn og sånn SKAL det være». Vi viser dem heller ulike muligheter og roser dem veldig når de kommer med egne ting. Og så oppfordrer vi dem til å lage sine egne crew, sier Haldorsen videre.

Absence har gitt starthjelp til mange crew, men etterhvert som ungdommene vokser opp, kan skole og jobb komme i veien for dansen.

– Vi er så heldige at vi har gjort dansen til jobben vår. Alle i Absence lever av å danse, sier Haldorsen.

Bildeserie

BILDER: Work shop med norgesmesterne i Absence Crew

 

Internasjonale prisvinnere

Absence Crew ble startet i 1999 da en gjeng smågutter prøvde å ta over dansegulvet på den lokale ungdomsklubben.

Siden den gang har dansegruppa blant annet vært finalister i både Dansefeber og Norske Talenter på TV. De ble tildelt ”Rampeløkten 2011” fra Bergen Teaterforening, har vunnet Ungdommens Kulturpris i Bergen og Fjell kommune, og har vunnet breakekonkurranser i både inn- og utland.

I 2015 vant Absence tv programmet Mitt Dansecrew på TV2 sammen med Thomas «Fingern» Gullestad.

Gruppens medlem Daniel Grindeland er på vei til å bli en av verdens beste breakere, og han konkurrerer i blant annet Unbreakable og Redbull BC One, skriver Absence Crew på nettsidene sine.

De har også reist Norge rundt med Den Kulturelle skolesekken og samarbeidet med Den Nationale Scene, som er nasjonalteateret i Bergen, om flere oppsetninger på Nationalteateret i Kabul i Afghanistan samt på teaterets scene i Bergen.

 

«Gamle menn» på dansegulvet

Danseshowet de tok med til Halden og kultursalen, heter «Old school». Haldorsen forteller at det handler om gutta i Absence Crew som våkner opp som gamle menn som mimrer tilbake til tida osm unge dansere.

– Vi prøver å appellere til et bredt publikum, og vi bruker mye humor. De yngste ler for eksempel ekstra godt når vi stabber bortover gulvet som gamle menn, snubler, faller og snurrer oss opp på bena igjen.

Forestillingen ender med at de gamle herrene gjennomfører en heidundrende siste danseforestilling før lufta går helt ut av dem.

– Ingen av oss har gått danseskole slik de som er på work shop her i dag, gjør. Alle i Absence er selvlærte, sier Haldorsen.

«Old school» er co-produsert med Festspillene i Bergen og er gruppas nyeste tilskudd på teaterrepertoaret.