Gå til sidens hovedinnhold

– Ikke ring dem tilbake

Artikkelen er over 6 år gammel

Hele familien til sarpingen Roar Mathisen ble oppringt av svindlerne, nå advarer han andre.

– Både min kone og datteren min ble oppringt av dette nummeret. Det er veldig likt et norskt mobilnummer om man ser bort ifra at det står «+5», så kona mi tenkte ikke over det og ringte tilbake, heldigvis virker det ikke som om det har skjedd noe, forteller Mathisen.

Det var det samme nummeret som hadde ringt samtlige i Mathisens husstand. Det fikk familien til å undre, og de tok derfor kontakt med telefonoperatøren Telenor.

– Der kunne de fortelle at nummeret hadde opprinnelse fra Surinam, og at det ble brukt i svindelforsøk.

– Ikke svar

Er den klare oppfordringen fra Telenor når du se utenlandske ukjente numre på telefonen. Teleselskapet setter pris på at kundene melder ifra om svindelforsøk, slik at de får gjort sitt for å forhindre at folk blir lurt.

– Telenor har standardprosedyrer på denne typen svindelforsøk. I perioder får vi daglige klager fra kunder, mens i andre perioder er det bare noen få i måneden. Vi har sperret flere numre i vårt nett, for å unngå svindelforsøk., opplyser sikkerhetsdirektør Hanne Tangen Nilsen i Telenor Norge.

I tillegg har de fleste telefoner i dag, en innebygget funksjon, som gir anledning til å blokkere nummere.

Ukjent grunn

Mathisen og Telenor kjenner ikke til hvordan nettopp denne svindelen fungerer.

– Dette var helt nytt for dem, og vi pratet aldri med dem, så jeg kan ikke si hva de prøver å oppnå. Men jeg vil jo allikvel advare alle andre om at de nå forsøker seg igjen, sier Mathisen.

Ved tidligere svindelforsøk har derimot svindlerne ringt opp i den hensikt å få kundene til å ringe tilbake. De som ringer tilbake har deretter til en talemaskin med høy minuttakst. Dette er en vanlig form for telesvindel, melder Telenor på sine hjemmesider.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.