Hendelsen skal ha funnet sted i april. Tirsdag ble mannen varetektsfengslet.

Han har innrømmet å ha møtt jenta, men nekter straffskyld for voldtekt. Mannen er tidligere dømt for seksuelle overgrep mot mindreårige jenter og seksuelt krenkende atferd mot mindreårige.

Det var jentas mor som anmeldte forholdet, søndag for snaue tre uker siden.

– Nå lever jeg i et vakuum. Jeg ser «film» av overgrepet rulle og rulle, forteller 14-åringens mor til Moss Avis.

Moren og jenta hadde pratet mye om det å treffe mennesker man ble kjent med på sosiale medier, og jenta fulgte morens råd om å møte «gutten» på et offentlig sted.

– De møttes på McDonalds på Mosseporten. Der forsto datteren min at hun hadde blitt utsatt for en løgn. «Gutten» var eldre enn han hadde utgitt seg for å være. Han sa han var 22 år, og hun «kjøpte» den. De ble enige om å gå en tur for å prate. Da de kom til et kjent utfartssted i Krapfoss-området, forgrep han seg mot henne, sier moren videre.

Drømmer om løgn

– Jeg drømmer om at hun én dag våkner og forteller meg at dette ikke har hendt. At hun har løyet. Men alle undersøkelser og avhør av datteren min tilsier at overgrepet har funnet sted. Hun har fortalt detaljer som en 14-åring ikke skal ha kunnskap om, fortsetter moren.

– Hvilke forandringer har du opplevd hos datteren din?

– Hun ble mye mer stille. Ønsket ikke å være sammen med andre og jeg fant henne også gråtende på rommet sitt. Da jeg konfronterte henne med dette, så var svaret at hun var så sliten. Hun ville være alene og ønsket heller ikke alltid å gå på skolen, svarer moren som selv har lang erfaring med ungdomsarbeid.

– I etterklokskapens tegn, så burde jeg kanskje forstått dette og presset hardere på. Men det gjorde jeg altså ikke, sier hun.

– Men jeg bestilte til slutt en time hos BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk red.anm.) og etter én time der sprakk hun og fortalte historien. Derfra var veien til politiet kort, forklarer moren.

På jakt

Via opplysninger jenta kom med om gjerningsmannen, klarte politiet å spore opp en mann som sannsynligvis sto bak gjerningen. Mannen har i avhør erkjent at han var rette vedkommende.

Pål Eivind Lae er etterforsker ved sedelighetsavsnittet hos politiets Felles Kriminalenhet i Østfold og har vært sterkt involvert i denne saken.

– Generelt er overgripere i saker som dette eksperter på å manipulere barna. De vet nøyaktig hvilke knapper de skal trykke på, og på én eller annen måte klarer de å dreie tema inn på seksualitet. Overgriperne som opererer på sosiale medier later generelt til å være på jakt etter barn som viser nysgjerrighet, forklarer Lae.

– Hvor utbredt er overgrep som dette?

– Det er store mørketall rundt dette temaet rent generelt. Men dette skjer «hele tiden». Overgrep må ikke nødvendigvis være fysisk, det kan også være i form av chatting og bilder som utveksles over nettet. Det kan foregå mens barna gjør lekser i stua. Et barn kan sitte ved siden av mamma eller pappa, og samtidig chatte med en person som er ute etter å forgripe seg på barnet. Det er en skremmende tanke, forklarer Lae.

Føler skyld

– Jenta i denne saken har holdt hendelsen for seg selv lenge. Hvorfor valgte hun ikke å fortelle om dette til noen?

– Generelt fremstår overgripere som svake og sykelige, for at den utsatte skal ha enda en grunn til ikke å melde ifra. Da kan jo den svake overgriperen få det enda tristere. Det budskapet er ofte overgriperne gode til å formidle til barna, svarer Lae.

Moren til 14-åringen forteller også at datteren forsøkte å anmelde forholdet selv, men at hun på politiets 112-nummer ble bedt om å ta kontakt med foreldrene for så å anmelde.

– Vi i politiet kan ikke være bekjent av en slik behandling, uten at jeg eksakt vet hva som har skjedd i dette tilfellet, kommenterer Lae.

Moren til 14-åringen forteller at datteren har blitt «kald» i forhold til hendelsen. Hun viser ingen følelser og forsøker å stenge opplevelsen ute.

– Jeg venter på at denne «byllen» skal sprekke. Det kommer til å bli tøft, men samtidig må det jo skje en gang. Det er vondt å se at en datter som var svært oppegående og klok nå er i ferd med å miste mye av livet sitt, bare fordi en voksen mann tok et valg – et valg om å forgripe seg mot en 14 år gammel jente. Jeg gruer meg til rettssaken, jeg ønsker ikke å se mannen som gjorde dette mot jenta mi. Samtidig skal det bli godt å se ham i øynene og vise hvor mye avsky jeg har, sier 14-åringens mor.

– Fokus på dette temaet er viktig, og det er viktig at foreldre tør å bry seg. Dessverre brukes internett og sosiale medier på en kynisk måte, sier Pål Eivind Lae.

Overgrep

Ofrene på sosiale medier er ofte på søk etter noe, en voksenperson som bryr seg, en kjæreste eller samtalepartner.

Foreldre bør ha kontroll på hva barna foretar seg på sosiale medier.

Be barna om å aldri slette loggene på telefonen eller datamaskinen. Gjør de det så har de som regel et eller annet å skjule. Ha lav terskel for å sjekke loggene.

Det er viktig å ha kontroll på hvilke apper barna har på sin mobil.

Snakk med barna, ikke vær redd for å presse på.

Ha klare retningslinjer i forhold til hva som er greit i forhold til sosiale medier og ikke minst eventuelle møter med de man treffer på de ulike kanalene.

Forklar barna at de aldri må møte personer man har truffet på nettet helt alene.

Fortell barna at de aldri må la seg presse til å utlevere nakenhet, verken muntlig eller som bilder eller film.

Forklar barna at dersom overgrepet har skjedd, så må man ta kontakt med politiet, overgrepsmottak, fastlegen, helsesøster, legevakt, Dixi Ressurssenter for voldtatte, lærer, trener eller andre voksne.

Kilde: Pål Eivind Lae