Hevder at sjokolade og rødvin ikke nødvendigvis er så sunt som vi tror

Englagård Sjokolade

Englagård Sjokolade Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Joda, sjokolade inneholder sunne stoffer, men...

DEL

Bestill HA+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold!

(SIDE2): Vi hører ofte at mørk sjokolade og rødvin kan være sunt for helsa og blant annet bidra til å forebygge hjerte- og karsykdommer.

Men bevisene for at dette stemmer er faktisk ganske få, skriver Metro.se.

Den svenske avisen har nemlig snakket med to eksperter som hevder at det ikke er mulig å bevise at sjokolade og rødvin har den gunstige effekten som mange artikler påstår.

Det blir stadig utført ny forskning og publisert nye vitenskapelige artikler som handler om kosthold og ernæring, og flere av disse studiene blir omtalt i mediene. Ikke overraskende så får artikler som omtaler sjokolade og rødvin som noe positivt mye oppmerksomhet.

Kaloririkt

Når det gjelder sjokolade og rødvin så er det flavonoider som er den ingrediensen i begge produktene som forskere tror kan ha en beskyttende virskning på kreft samt hjerte- og karsykdommer. 

Flavonoider er en gruppe antioksidanter som også finnes i flere andre matvarer som for eksempel brokkoli, løk og eple. Med andre ord så får du i deg disse stoffene når du spiser frukt og grønnsaker. 

En utfordring med forskningen er blant annet observasjonsstudier der det er vanskelig å trekke endelige konklusjoner fordi resultatene også kan avhenge av andre faktorer, skriver det svenske nettstedet.

Professor i klinisk kardiovaskulær forskning ved Universitetet i Lund, Peter M. Nilsson, sier det ikke er farlig å unne seg en sjokolade nå og da, men at det likevel ikke finnes forskning som beviser at det å spise sjokolade er gunstig. 

- Helseeffekter kan like så gjerne skyldes andre faktorer, som for eksempel at man lever et aktivt liv eller spiser mye grønnsaker, sier han. 

Den svenske professoren påpeker også at sjokolade inneholder mye kalorier, og at hvis du spiser flere kalorier enn du forbrenner så kan man bli tykk, noe som påvirker helsen negativt.

- Når man snakker om sjokolade og hva som er gunstig, så gjelder ikke dette de variantene som er fulle av sukker og fett, men usøtet, bitter sjokolade, sier han.

Varierende innhold av antioksidanter

Tidligere i år skrev forskning.no at når man skriver at mørk sjokolade kan ha en god effekt på helsa, så er det egentlig kakaoen man sikter til. Jo mer kakao i sjokoladen, jo bedre.

Så ja, det er stoffer i sjokoladen som kan gi en god effekt på helsa, men på den andre siden har du sukker og fett som i store mengder kan sabotere et balansert kosthold. 

I tillegg så ser det ut til at det varierer kraftig hvor høyt antioksidant-innholdet er i de ulike sjokoladene på markedet.

Hva med rødvin?

Professor og overlege for Institusjon for Folkehelsevitenskap ved  Karolinska Institutet, Sven Andréasson er kritisk til studier som omtaler rødvinens positive effekter. 

Han forklarer at mange studier blir finansiert av vinindustrien og at det er viktig å være klar over denne kommersielle interessen i forskningsverdenen. 

Professoren er opptatt av at det publiseres nøyaktig informasjon slik at vi ikke blir villedet av tvilsom forskning.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken