I år blir dette forbudt på 17. mai

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommunestyret bestemte seg egentlig allerede i fjor for å forby salg av gassballonger i Halden 17. mai. Likevel ventet de til i år med å vedta det.

DEL

Det var en forespørsel fra Øivind Holt (MDG) som utløste vedtaket i 2017, og han pekte på særlig to forhold som gjorde at kommunestyret burde vurdere et forbud.

Helium-mangel

– Helium er en knapphetsressurs, som vi ikke bør bruke på ballonger. Dessuten er restene av ballonger i naturen eller sjøen et miljøproblem, mente Holt.

Kommunestyret delte den gang hans synspunkt, og det samme gjorde rådmannen.

Men i sin utredning syntes han det ble for sent å innføre forbudet allerede i 2017, ettersom både lag og foreninger og andre allerede hadde bestilt ballonger for salg.

Det argumentet kjøpte kommunestyret, som dermed ville ha forbudet fra og med i år.

Forbud fra 2018

Torsdag fikk de saken til ny behandling og da ble forbudet enstemmig vedtatt.

Det var Elin Lexander (H) som fremmet Holts forslag på nytt, og hun delte hans syn på forurensing.

Imidlertid kan Halden kommune ikke vedta noe totalforbud, ettersom det kun er Kongen (les: regjeringen) som har myndighet til å nekte omsetningen av et produkt for å stoppe eller forebygge miljøforstyrrelse.

Men den meste av omsetningen foregår på torget eller i gatene. Det er kommunal eiendom i Halden, og i gågatereglene heter det at gatehandel krever tillatelse fra kommunen.

– Også mange andre kommuner har vedtatt et slikt forbud, uten at lovligheten, oss bekjent, er blitt anført som noe problem, skriver rådmannen

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags