Vil diskutere sammenslåing med Sarpsborg

Rådmann Roar Vevelstad vil innlede samtaler om sammenslåing med Sarpsborg. Det hadde formannskapet ingen innvendinger mot.

Rådmann Roar Vevelstad vil innlede samtaler om sammenslåing med Sarpsborg. Det hadde formannskapet ingen innvendinger mot.

Artikkelen er over 2 år gammel

Rådmann Roar Vevelstad ønsker nå også å diskutere en sammenslåing med Sarpsborg. Formannskapet stiller seg ikke avvisende til slike diskusjoner.

DEL

Men med en oppdatert saksutredning, levert som e-post mens politikerne fikk se skisser av hvordan Idd skole kan bli, ble et samlet formannskap tatt ganske kraftig på senga. Så kraftig at de vedtok et ekstraordinært møte torsdag 7. april.

Glemmer ikke Aremark

Da de ankom rådhuset var de sikre på at de skulle snakke om veien videre for en sammenslåing med Aremark.

Det skal de også, og rådmannen understreket at han skal presentere en grundig saksutredning med bakgrunn i den samarbeidsavtalen som er framforhandlet.

- Men vi opplever at mange kommuner nå finner hverandre, og dette gjør at Halden kan bli en liten region, med eller uten Aremark, sa rådmann Roar Vevelstad.

Store endringer

- Blant annet ser vi at det går mot storkommuner både i Fredrikstad, Sarpsborg, Moss og Indre Østfold. Jeg ønsker å se hvordan dette vil påvirke Halden i et lengre perspektiv.

Jeg ønsker å stoppe litt opp og se på en sammenslåing med Sarpsborg. Det er viktig å belyse hvordan Halden blir påvirket av en utvikling der mye vil skje i Nedre Glomma-regionen. Men vi har en stram tidsfrist, sa Vevelstad.

Fra storebror til lillebror

Så vel Ole Richard Holm-Olsen (H), som Arve Sigmundstad (Ap) og Anne-Kari Holm (Sp) innrømmet at de ikke så akkurat det utspillet komme.

- Plutselig går vi fra å være storebror til å bli en lillebror i en eventuell sammenslåing, sa Holm-Olsen.

- Jeg trodde vi hadde snakket med Sarpsborg allerede, sa Holm.

- I 2015 så Sarpsborg seg ikke interessert i Halden, men jeg tror vi skal se det i lys av at kommunene nå kan bli veldig store, svarte Vevelstad.

- Tøff rådmann

- Jeg synes rådmannen fortjener honnør for å legge fram en slik sak. Han er tøff, sa Arve Sigmundstad. Han la også vekt på at det ikke bare er kommunene som nå snakker sammen.

- Også fylkeskommunene diskuterer sammenslåing. Kanskje vi har tenkt for smått, og jeg mener å vite at Sarpsborg nå i hvert fall vil snakke med oss, sa han.

Bare størrelse?

- Finnes det noen andre mål for sammenslåing enn størrelse? spurte Øivind Holt (MDG).

- I kommunereformen nevnes funksjonelle løsninger, men Halden er allerede en funksjonell region. De såkalte stordriftsfordelene tar man ut allerede ved et folketall på 12.000-14.000 innbyggere, sa han.

Og fikk støtte av Dagfinn Stærk (KrF)

Mye større engasjement

- Hvorfor kan 32.000 innbyggere være et svakt fundament for en videre samfunnsmessig utvikling? Det viktige med kommunereformen må være at den blir en demokratireform. Ikke en sentralisering, sa han.

- Spørsmålet om en sammenslåing med Sarpsborg vil dessuten krevet en mye større involvering og føre til et mye større engasjement enn en sammenslåing med Aremark, la han til.

God start

Fredrik Holm (H) mente debatten var en interessant start på en kjempeviktig sak.

- For første gang opplever jeg et engasjement, og det er viktig at vi får tid til å områ oss litt. Derfor ønsker jeg et nytt møte om en uke. Og jeg ser ingen grunn til at ikke rådmannen skal få utrede robustheten vår, sa han.

- Når vi får områdd oss, må også rådmannen få gjøre det, sa Arve Sigmundstad (Ap).

Stram tidsfrist

Men det er stramme tidsfrister som skal overholdes. Kommunene må være enige innen 1. juli for å få de økonomiske tilskuddene som følger med.

- Fylkesmannen kan vurdere å utsette tidsfristen, men det er usikkert om også støtten vil følge med en utsettelse, sa rådmannen.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags