Ungdommen i Aremark sier nei til Halden

100 prosent av ungdommen og 76 prosent av den totale befolkningen i Aremark sier nei til å slå seg sammen med Halden, viser innbyggerundersøkelsen.

100 prosent av ungdommen og 76 prosent av den totale befolkningen i Aremark sier nei til å slå seg sammen med Halden, viser innbyggerundersøkelsen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

76 prosent av aremarkingene sier nei til å slå seg sammen med Halden. Ungdommen sier enstemmig nei.

DEL

Det viser innbyggerundersøkelsen rådmann Jon Fredrik Olsen la fram for kommunestyret i Aremark klokka 18 torsdag kveld.

Ikke alle fikk telefon

I forkant av undersøkelsen uttalte ordfører Geir Aarbu at alle i Aremark skulle bli oppringt. Det skjedde ikke, og mange har i etterkant lurt på hvorfor.

– Forklaringen er at Opinion AS, som har utført undersøkelsen, satte 300 svar som et godt grunnlag for å få til en fullgod måling. Når man nådde dette tallet og samtidig fikk til riktig balanse mellom alder og kjønn, så ville man avslutte ringerunden. Men dette hadde de glemt å informere kommunen om, sa rådmann Jon Fredrik Olsen da ha presenterte resultatet for kommunestyret.

Villige svarere

– Som følge av dette ble Opinion også ferdig en dag tidligere enn beregnet, nemlig 13. juni. Samtidig fortalte de meg at det var uvanlig lett å få aremarkingene til å svare på innbyggerundersøkelsen, sa Olsen.

I alt ble 300 personer i alderen fra 18 år og oppover oppringt, og det regner selskapet som tilstrekkelig i en kommune med 1122 stemmeberettigede.

Normalt vil dette kunne gi en treffsikkerhet på rundt 95 prosent, med en feilmargin på pluss/minus to prosent nedover og 4 prosent oppover.

Men i Aremarks tilfelle ville ikke ha noen innvirkning på hva befolkningen mener om kommunesammenslåing med Halden.

Middels kunnskap

Når det gjelder i hvor stor grad aremarkingene har satt seg inn i kommunereformen, var det ikke overraskende en viss forskjell mellom ungdommen og de litt eldre.

35 % oppgir at de i stor grad har satt seg inn i arbeidet med kommunereformen og den informasjonen som er gitt, mens 24 % svarer i liten grad.

Aldersgruppa 30–44 år er sterkest representert i svargruppa «i stor grad» (47 %), mens det er en tendens til at aldersgruppa 18–29 år svarer «i liten grad» (32 %).

- Likevel er det lite som tyder på at graden av kunnskap har innvirket i stor grad på hvilket resultat folk har landet på, sa rådmannen.

Ungdommen sier nei

Det stemmer i hvert fall for ungdommen. I alt ble 43 personer i alderen 18–29 spurt, og der sa samtlige nei til sammenslåing. Det er også verd å merke seg at 79 prosent av kvinnene i Aremark sier nei, mot 74 prosent av mennene.

Bare 19 prosent av aremarkingene svarte ja til en sammenslåing, og flest tilhengere finner vi i aldersgruppa 45–59 år. Der sier 23 prosent ja.

Åtte prosent av de spurte svarte "vet ikke".

Klart svar

Uansett er tilbakemeldingen fra befolkningen til de folkevalgte krystallklar: Vi vil ikke slå oss sammen med Halden.

Politikerne fikk torsdag informasjon om innbyggerundersøkelsen og har nå tid fram til mandag med å gjøre seg opp en endelig mening.

Ut fra samtaler med de folkevalgte etter torsdagens møte er det neppe noen tvil om hva kommunestyret vil si tirsdag 21. juni.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags