Følger nasjonale råd om Corona-viruset

MOT INFLUENSASESONGEN: Corona-viruset har ikke blitt oppdaget i noen tilfeller i Norge, men Halden kommune informerer både innbyggere og helsepersonell om det. Beredskapsleder André Aronsen (t.v) og kommuneoverlege Halvard Bø har hengt opp flerspråklige plakater rettet mot reisende som kommer til Halden.

MOT INFLUENSASESONGEN: Corona-viruset har ikke blitt oppdaget i noen tilfeller i Norge, men Halden kommune informerer både innbyggere og helsepersonell om det. Beredskapsleder André Aronsen (t.v) og kommuneoverlege Halvard Bø har hengt opp flerspråklige plakater rettet mot reisende som kommer til Halden. Foto:

Corona-viruset har fått mye omtale i mediene i det siste. Heldigvis er ingen påvist å bære viruset i Norge, men Halden kommune informerer for å være på den sikre siden.

DEL

- Beredskapen i forhold til dette er god i Norge, og det er også med lærdom etter utbruddene av SARS og svineinfluensaen, sier kommuneoverlege Halvard Bø.

Det er en håndfull mennesker som har tatt kontakt med ham i den siste tiden for å få råd i forbindelse med spredningen av Corona-viruset.

- Dette er folk som er ute på reise, men som ikke har vært spesielt utsatt. De har tenkt at de heller tar en telefon til oss for å høre hvordan de skal forholde seg til dette, forteller Bø.

Der turister oppholder seg

Det er også helt i tråd med hvordan de ønsker at folk skal finne informasjon. Ring legen eller ring legevakta, så har de i sin tur fått oppdatert informasjon fra norske helsemyndigheter.

Eller finn informasjon på hjemmesidene til Folkehelseinstituttet eller Helsedirektoratet.

Og kommuneoverlegen vil bli varslet hvis det skulle oppstå mistanke om symptomer i Halden. Han vil da forholde seg til smittevernvakten på Folkehelseinstituttet.

Halden kommune har distribuert informasjon omkring i distriktet fra Helsedirektoratet.

– Disse informasjonsplakatene blir, eller har blitt, hengt opp flere steder der turister oppholder seg. Steder som Fredriksten festning og Svinesundparken. Dessuten tar tollvesenet sine forholdsregler, og det samme gjelder i forhold til de som reiser med jernbanen til og fra Sverige, forteller kommunikasjonsrådgiver i Halden kommune, Henrik Diskerud Meyer.

På plakatene står det: "Personer som utvikler tegn på luftveisinfeksjon i løpet av de første 14 dagene etter hjemkomst fra Hubei-provinsen i Kina, bør ringe lege.»

Denne advarselen gjelder også for dem som nylig har vært i kontakt med andre som har vært i det aktuelle området.

Ingen tilfeller i Norge

Det snakkes og skrives mye om dette, og det er viktig at folk forholder seg til fakta, og fra sikre kilder.

– Halden kommune vil kontinuerlig følge med på råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Dersom det skulle komme nye råd fra de nasjonale helsemyndighetene, vil vi sørge for å gjøre det kjent for de i Halden som trenger å vite dette, sier Bø.

Om så skulle være, vil det bli lagt ut informasjon på hjemmesidene til Halden kommune, og Halden Arbeiderblad vil naturligvis også oppdatere løpende.

Men det er altså ingen tilfeller registrert i Norge per i dag.

– Nå er det ikke slik at de fleste som kommer fra Kina til Norge kjører bil, så steder med flyplasser er nok mer påpasselige. Men vi retter informasjonen mot reisende som kommer til Halden, sier beredskapsleder André Aronsen i Halden kommune.

Haldensere på reise

– Vi kjenner ikke til at noen fra Halden er på reise i den aktuelle Hubei-provinsen i Kina, eller fått meldinger om at noen har kommet til Halden derfra, sier Bø.

Det er for øvrig ikke vanlig at lokale helsemyndigheter blir varslet spesifikt om innbyggere på reise i slike situasjoner, som kan være saken i eventuelle områder som er kriserammet.

Dessuten har åpenbart heller ikke norske myndigheter oversikt over hvor nordmenn reiser til enhver tid. Men det er heller personer som kommer til Halden etter å ha vært i Kina eller som har vært i kontakt med andre fra det aktuelle området, som informasjonen retter seg mot.

Allmenn hygiene

Viruset spres gjennom luftveiene, og det ligger allmenn smitteforebyggende oppførsel i forhold til Corona-viruset også.

Hoste og snyte seg i et papirlommetørkle, som man så kaster, og vasker hendene etterpå. Bruke albukroken når du ikke har lommetørkle tilgjengelig. Vaske hender ofte og grundig. Bruke hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler når vanlig håndvask ikke er mulig.

– Vi er på vei inn i influensasesongen nå, og dette er generelt gode vaner og retningslinjer uansett, sier kommuneoverlege Bø.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken