– Det kom melding til operasjonssentralen om at en person utkledd som klovn hadde hoppet fram og skremt noen ved Coop i Halden. Det står ingenting om hvilken butikk det var, sier kriminalsjef Mona Bergseth.

Redde barn

Det har ikke kommet inn flere meldinger om fenomenet som har spredd seg til Norge fra USA, hvor det har fått merkelappen killer clowns inspirert av klovnen fra skrekkfilmen "It" basert på en bok av Stephen King.

I Fredrikstad endte et slikt skremmeforsøk med at en turgåer slo til klovnen. Politiet kalte det "et berettiget slag".

I Halden har det altså kun kommet inn en melding, men ryktene om klovnene og påståtte episoder i Halden har skremt mange barn i skolealder.

Etter det HA erfarer har flere barn kommet gråtende hjem etter å ha hørt om klovnene og enkelte tør ikke være alene hjemme lenger.

klovnparisum.jpg 

Klovn på Risum

Ikke lenge etter at denne saken ble publisert kom det meldinger på facebook om at en klovn var observert ved Risum ungdomsskole.

Ifølge opplysninger fra folk på stedet ble politiet tilkalt. En på stedet klarte å ta en snap av klovnen.

Vi har fått tillatelse til å vise bildet fra snapchat på HAs nettside.

– Det er viktig at folk melder det inn til politiet, hvis slikt skjer. Å skremme andre er ikke lov. Det er straffbart og vi skal ta tak i det, sier Mona Bergseth.

– Hva vil du si til potensielle "klovner" i Halden?

– Jeg oppfordrer folk til å ikke gjøre noe slikt. Da vil det komme en reaksjon.

Uakseptabelt

Også politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt har vært klar på at slikt er uakseptabelt.

– Jeg tror nok at noen tenker at dette bare er morsomt og uskyldig. Men dette kan oppfattes som skremmende for dem som blir utsatt for det, fortsetter han.

Politimesteren ramser opp en rekke lovbestemmelser som kan ramme såkalte «killer clowns».

  • Skremmende og plagsom atferd kan straffes med bot eller fengsel i to år og ordensforstyrrelser med bot eller fengsel i seks måneder.
  • Om klovnen løper etter noen med balltre eller lignende kan det tendere mot trusler, andre hendelser kan bli ansett som skadeverk.