Kan ikke bruke landets eldste teatersal

«Rosenlundsalen» er Norges eldste bevarte teatersal.  Tapeten er fra 1920-tallet, men salen er ellers uforandret. Arkivbilde.

«Rosenlundsalen» er Norges eldste bevarte teatersal. Tapeten er fra 1920-tallet, men salen er ellers uforandret. Arkivbilde. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Rosenlundsalen er Norges eldste teatersal, men den kan ikke benyttes uten branntrapp og branndør.

DEL

Enhetsleder Stein Wilhelmsen for kultur og idrett i Halden kommune opplyser at Rosenlundsalen 2. etasje i Konservativen ikke kan brukes på grunn av manglende rømningsvei etter brannforskriftene.

Krevende med dispensasjon

– Det kan søkes dispensasjon hos brannvesenet, men det er både en krevende og vanskelig prosedyre, sier Wilhelmsen.

Han opplyser at det tidligere er investert i sprinkleranlegg i Konservativen. En godkjent rømningsvei har et kostnadsoverslag på cirka 50 000 kroner.

– Det innbefatter blant annet en godkjent branndør og en branntrapp fra 2. etasje. Vi jobber nå med å få til en løsning i løpet av slutten av 2014 eller begynnelsen av neste år. Det er ikke budsjettert noen investeringsmidler til godkjent rømningsvei, slik at vi må finne andre midler eller få støtte til å få dette på plass, sier Stein Wilhelmsen.

Vil bruke salen under byjublileet

– Målet er å holde arrangementer til byjubileet neste år.

Det håper Gunn Mona Ekornes lar seg gjøre. Hun er leder for utstillingskomiteen i forbindelse med at Halden er 350 år.

– Vi planlegger blant annet utstillinger i samarbeid med Halden Kunstforening. I den forbindelse er Rosenlundsalen i Konservativen et aktuelt sted, sier hun.

Håper på spleiselag

Ekornes mener det må være mulig å få samlet inn 50 000 kroner til å få godkjent rømningsvei på plass.

– Jeg velger å tro at det må finnes krefter som kan være med på et spleiselag. Det må gå an å sette i stand Konservativen, slik at vi kan bruke Rosenlundsalen. Vi trenger den til byjubileet og mye annet, sier Gunn Mona Ekornes.

Trine Wille i Konservativens venneforening synes det er bra.

– Dette gir oss i venneforeningen en ny giv, sier hun.

Snart for sent

Hun tillegger at venneforeningen ønsker en restaurering av 2. etasje i Konservativen.

– Det er snart for sent. Taket lekker og i våres luktet det mugg. Det vil koste millioner av kroner å restaurere, men det blir heller ikke billigere med årene, sier Trine Wille.

FAKTA:

* Konservativen er Norges eldste teatersal.Det mener professor Svein Gladsø i Institutt for kunst- og medievitenskap og PhD-stipendiat Annabella Skagen.

* De har funnet ut at bygningen sto ferdig i 1777, men det trolig at deler er oppført mellom 1759 og 1765. Bygningstekniske funn tyder på at den karakteristiske prosceniumsbuen er like gammel som bygget selv.

* Konservativen var tidligere kjent som Schytte-gården, Harald Haarfagers klub og Rosenlund-gården. I flere perioder var den en del av en kultur for glade fester, konserter, oppvisninger og teaterforestillinger.

* Dette skjedde både i forbindelse Harald Haarfagers Klub, Det dramatiske Selskab, Det musikalske Selskab og Den venskabelige Forening, og som lokale for omreisende teatertrupper og ”taskenspillere.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken