Tusenvis av pakker vil få dette klistremerket

ADVARER: Dette klistremerket kan komme på julegavene dine.

ADVARER: Dette klistremerket kan komme på julegavene dine. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Slik vil Tolletaten advare mot piratkopier fra useriøse nettbutikker.

DEL

(Moss Avis) Har du bestilt julegaver på nett? Er du sikker på at det er ekte vare og ikke skadelig? Tolletaten og Patentstyret går nå sammen om en aksjon for å advare forbrukerne mot butikker som selger piratkopier av alt fra leker og klær til kosmetikk og elektronikk.

«Myndighetene ønsker å øke bevisstheten om at varene kan være skadelig for helsen, at de kan innebære en sikkerhetsrisiko eller bare være ren svindel. Derfor vil tusenvis av postpakker i dagene fram mot jul få et klistremerke på seg med informasjon om hva det kan bety å kjøpe en piratkopi», skriver de på nettsiden velgekte.no, som er myndighetenes opplysningsside om piratkopiering og varemerkeforfalskning, skriver Tønsbergs blad.

Ser seriøse ut, men ...

— Det ikke er likegyldig hva kremen vi smører på huden inneholder, hva lekene til et barn er laget av, eller om et elektrisk produkt følger sikkerhetsstandardene, uttaler seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret.

Selv om nettsidene ser profesjonelle og seriøse ut, kan varene være piratkopier.

«Dette er produkter ingen kjenner opprinnelsen til. De er fremstilt uten kontroll og godkjenning og inneholder stoffer og materialer av ukjent opphav», advares det på velgekte.no.

Kriminelle nettverk

Bengtson forteller at mange får seg en overraskelse når de høre hvem som ofte står bak.

— Europol og ulike FN organer har dokumentert tydelige forbindelser til kriminelle nettverk som også driver med narkohandel, hvitvasking av penger og menneskesmugling, sier hun.
 

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags