Gå til sidens hovedinnhold

Karl XII har fått sin egen jubileumslogo

Artikkelen er over 3 år gammel

I 2018 skal det markeres at svenskekongen Karl XII ble drept på Fredriksten i 1718. I den anledning har kommunen laget en egen jubileumslogo.

Det er mange ulike aktører som ønsker å markere at det er 300 år siden Karl XII falt på Fredriksten.

For at arrangementene skal få en tydelig felles profil, har Halden kommune bedt Odin Media om å lage en logo som alle arrangører kan bruke fritt, skriver kommunen på sine nettsider.

Felles synliggjøring

– Vi tilbyr nå ulike aktører som skal markere dette jubileet, å bruke denne logoen gratis. Vi håper dette kan bidra til å synliggjøre 300-årsmarkeringen, og vi håper derfor mange vil bruke den, sier kultursjef Stein Wilhelmsen.

Kommunen skriver at det er opp til den enkelte arrangør, stor eller liten, å bruke jubileumslogoen.

– Det er laget noen enkle regler som må følges, men utgangspunktet er at de fleste som ønsker å markere dette jubileet, kan bruke denne logoen gratis, skriver kommunen videre.

– Den blå utgaven skal først og fremst brukes

Reglene er som følger:

  1. Det er Halden kommune som eier denne logoen.
  2. Dette er logoen for byjubileet i Halden i 2018. Den skal brukes til å synliggjøre 300-årsjubileet for hendelsene i Halden i 1718.
  3. Alle arrangement i forbindelse med byjubileet kan bruke logoen. Logoen kan også brukes av andre aktører som ønsker å synliggjøre jubileet.
  4. Halden kommune ønsker å vite hvem som bruker logoen. Derfor skal alle som vil bruke den, sende en e-post til profil@halden.kommune.no med kort informasjon om hvilket arrangement/tiltak logoen planlegges brukt til. Slik orientering skal sendes før logoen tas i bruk. Det er ikke nødvendig med en søknad. Navn på arrangement/arrangør og dato er nok.
  5. Logoen kan benyttes fritt av media i forbindelse med omtale av byjubileet i Halden i 2018.
  6. Det er gratis å bruke logoen til arrangementer og medieomtale.
  7. Eventuell kommersiell utnytting av denne logoen skal godkjennes av Halden kommune.
  8. Halden kommune forbeholder seg retten til å nekte bruk av logoen til aktiviteter som ikke er i tråd med intensjonen, eller som oppfattes som støtende.
  9. Det er den blå utgaven av logoen som først og fremst skal brukes. Den sorte utgaven kan brukes når en kun har tilgang til sort/hvit eller gråtoner. Hvit utgave er den negative varianten til bruk på sort bakgrunn.

Angrep Norge to ganger

Budskapet om Karl XIIs død ble startet på slutten av Den store nordiske krig.

Den store nordiske krig var en serie med kriger som ble ført i Nord- og Øst-Europa fra 1700 til 1721. Partene var på den ene siden Sverige og på den andre en stor og skiftende koalisjon bestående av Sachsen-Polen, Danmark-Norge og Russland, samt fra 1715 også Preussen og Hannover, ifølge Wikipedia.

Karl XII ledet Sverige gjennom krigsårene, og hans allierte var England og Nederland. Svenskekongen angrep Norge to ganger under Den store nordiske krigen.

Haldensernes huskeregel for angrepene er: «I 1716 reiste'n, i 1718 datt'n».

Kommentarer til denne saken