Gå til sidens hovedinnhold

Her kan folk på farten ta en pause for å lade batteriene – i dobbelt forstand

Artikkelen er over 3 år gammel

Et samarbeid mellom Smart City Halden, Tekna Halden og Sparebankstiftelsen Halden har skapt smarte bymøbler!

Det var for omkring ett år siden en idé ble realisert. Ideen kom fra Teknas avdeling i Halden (Teknisk naturvitenskapelig forening). De ønsket å gi haldensere en smart gave.

– Vi kom i kontakt med Smart City, og de tente på ideen vår. Vi skulle lage et ganske spesielt utemøbel til Haldens befolkning, sier styrerepresentant hos Tekna Halden, Øyvind Harridsleff.

– Mye mer enn kun en benk med solcelle

Så langt har det kommet to smartbenker i Halden. Én på gjestehavna og én på brygga ved Tista senter. Initiativtakerne mener det er de første smartbenkene i Norge.

– Det er mye mer enn en benk med solcelle og USB-kabel. Du kan som sagt lade telefoner og andre digitale dingser mens du tar en pause på benken. Det er tilgang på gratis, trådløst internett og ulike sensorer for innsamling av miljødata som CO₂, fuktighet og temperatur, sier Harridsleff.

Fakta: Tekna Halden

Tekna (Teknisk naturvitenskapelig forening) er landets største forening for akademikere med mastergrad eller doktorgrad innenfor teknologi og naturvitenskapelige studier. Tekna har 32 lokalavdelinger landet rundt og Tekna Halden avdeling er en av disse. I forbindelse med foreningens 75-årsjubileum i 1987 ble det opprettet et fond. Det er fra dette fondet Tekna Halden har besluttet å gi byens befolkning denne gaven.

 

Takket for gaven

Ordfører Thor Edquist var til stede på den offisielle åpningen og takket Smart City, Tekna og Sparebankstiftelsen for gaven.

– Dette viser at Halden er en framtidsrettet og innovativ by som aktivt jobber for å ta i bruk nye løsninger. Benkene lades opp av solenergi og er Haldens første synlige installasjon av framtidas teknologi, sier han.

Leder for kommunikasjon og digitalisering i Halden kommune, Martin Vik, forteller at smartbenken skal være et attraktivt samlingspunkt for brukere av byrommet.

– De skal skape nysgjerrighet, og gi turister og innbyggere informasjon om teknologi, historie og arrangementer.

Vil skape et framtidsrettet samfunn

Halden kommune og Smart Innovation Norway står bak programmet Smart City Halden. Programmet skal legge til rette for forskning, utvikling og innovasjon for en bærekraftig samfunnsutvikling.

– Vi skal stimulere til eksperimentering, testing og demonstrering av ny teknologi, nye tjenester til innbyggerne og nye typer forretningsmodeller som skaper verdi for et framtidsrettet samfunn, sier Marianne Riddervold Kahrs fra Smart City Halden.

– Denne benken har en type teknologi som trigger interesse hos folk, legger Harridsleff til.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.