- Ille at gravide ikke får jordmor

- Jeg hadde en dramatisk fødsel i Oslo i 2006. Denne gangen har jeg hatt behov for å gå til jordmor, sier Vibeke Aulie.

- Jeg hadde en dramatisk fødsel i Oslo i 2006. Denne gangen har jeg hatt behov for å gå til jordmor, sier Vibeke Aulie. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Vibeke Aulie har termin søndag 1. desember. Hun har brukt 3.600 kroner på privat jordmor under svangerskapet.

DEL

Enningdal-familien på tre blir snart fire.

Klar for familieforøkelse

Vibeke Aulie er utdannet lærer og ansatt ved Halden videregående skole, avdeling Porsnes.

Nå har hun permisjon og klargjør hjemme før den store familieforøkelsen. Lille Balder er dypt ønsket.

Den godt voksne høygravide mammaen sier hun har hatt et fint svangerskap. Men hun reagerer på det kommunale jordmortilbudet i Halden.

Dramatisk fødsel

– I mitt forrige svangerskap gikk jeg til fastlege, og ikke til jordmor. Da følte jeg meg trygg. Det gjorde jeg ikke denne gangen.

Jeg hadde en dramatisk fødsel i Oslo i 2006. Denne gangen har jeg hatt behov for å gå til jordmor, sier Vibeke Aulie.

Hun forteller at hun har vært hos kommunal jordmor en gang. Det var tidlig på sommeren. Den neste timen ble det ikke noe av, da jordmor ble sykmeldt. Hun sier hun fikk ny jordmortime i september.

Valgte privat

– Da valgte jeg å gå til privat jordmor. Jeg ville ikke vente helt til september. I de fleste graviditeter går jo alt som regel greit, men for min del ble det altfor lenge å vente.

Aulie forteller at hun nå mot slutten av svangerskapet har jeg fått tilbud om timer hos kommunal jordmor.

– De to timene har jeg benyttet, men jeg er overrasket over at jeg ikke fikk jordmor under graviditeten da jeg opplevde at jeg trengte det mest.

– I og med at jeg denne gangen skal føde et annet sted enn sist, har jeg vært opptatt av å skaffe meg mye informasjon om hva som venter meg. Det handler også om trygget, min egen helse og barnets. En jordmor er spesialutdannet og ekspert på området.

3.600 kroner

I løpet av svangerskapet har Aulie vært hos den private jordmora fem ganger, og hun er fornøyd med oppfølgingen. Aulie har til sammen betalt 3.600 kroner.

Det koster 800 kroner for en time og 600 kroner for en halvtime.

– Vi er godt etablerte og har penger til å betale dette. De fleste unge har neppe råd til det, sier hun og føler med dem som opplever at de ikke får den oppfølgingen og veiledningen de trenger i svangerskapet av en som er ekspert på området. Nemlig en jordmor.

–Skulle vært gratis

– Egentlig synes jeg det er ille at Halden kommune ikke har kunnet tilby et bedre jordmortilbud. Det skal egentlig være et gratis tilbud.

– Her i Halden kommune opplever jeg at gravide ikke få det tilbudet de har krav på. Hvis de skal ha det, må de betale for det. Kommunen burde ha noe i bakhånd, hvis jordmødre blir sykmeldt. De bør ha flere å ta av.

Ikke kurs

– Jordmortjenesten er en viktig tjeneste å ha på plass. I verste fall kan liv settes på spill, mener Vibeke Aulie.

Hun og andre har heller ikke fått noe tilbud om svangerskapskurs. Årsaken til det er at kommunen har prioritert å bruke jordmorressursene på det den kunne få til av svangerskapskontroller.

– Dette her er for dårlig!

Lill-Hege Lager reagerer sterkt på jordmortilbudet.

– Jeg er gravid i uke 28 og har ikke meget god erfaring med tilbudet i kommunen. Da jeg ble gravid, fikk jeg tilbud om jordmor. Jeg kom til Familiens Hus og ble godt mottatt av ei fantastisk dame som er jordmor. Hun skal dessverre i permisjon får jeg vite andre gangen jeg er der. Hun har fulle lister og kan ikke ta meg imot flere ganger.

Uten jordmor i tre måneder

– Men de har ingen ny å tilby heller. Jeg har ringt kommunen, spurt om man kan levere kvittering for jordmortime privat og få dette refundert siden kommunen ikke har tilbudet. Men nei, så enkelt er det ikke.

– Siste time hos jordmor var 7. oktober. Neste gang er 8. januar, da får de ny jordmor. Det er tre måneder uten et jordmortilbud. Dette er for dårlig. Jeg har gitt klart uttrykk for det.

Selv har jeg dessverre også en fastlege i permisjon som er erstattet av en mannlig lege. Ikke noe negativt om mannlige leger, men de har verken fått barn eller har noen erfaring med å være gravide. Det blir ikke helt det samme, sier Lager.

Beklager

Ledende helsesøster Liv Steilbu beklager at gravide ikke får de kontrollene de ønsker hos kommunal jordmor. – Det blir bedre i januar, sier hun.

– Nå er vi i en vanskelig situasjon, og det har vi vært i en god stund, sier ledende helsesøster Liv Steilbu til HA.

– Vi økte ressursen i 2011 fra en stilling til en og en halv stilling. Den i 50 prosent stilling er sykmeldt. Situasjonen er uavklart, og det har blitt mer langvarig enn vi trodde. Nå har vi en jordmor som jobber redusert og en vikar som jobber to dager i uka.

Nyutdannet ogt klar

– I januar får vi en nyutdannet jordmor som skal jobbe 70 prosent. Da blir situasjonen helt annerledes. Vi gleder oss til hun skal begynne. De siste månedene har vi prioritert de som nærmer seg terminen.

I slutten av forrige uke satte vi i gang timebestillinger fra januar, og fra januar vil vi ha en helt annen situasjon enn vi har i dag.

– Vi beklager. Vi er fortvilet, og vi er lei oss for at vi ikke har kunnet gi noe bedre tilbud, men dette har med sykdom å gjøre. Det er på ingen måte noe forsøk på å spare penger, sier Liv Steilbu.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags