Starter reaktoren igjen før sommeren

IFE: Haldenreaktoren skal åpnes for drift igjen før sommeren.

IFE: Haldenreaktoren skal åpnes for drift igjen før sommeren. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Forskningsdirektør Atle Valseth sier at IFE har planer om å starte opp Haldenreaktoren igjen.

DEL

– Planen er å starte opp igjen så tidlig som mulig i andre kvartal (fra april til og med juni, red.anm.). Vi vil søke Statens strålevern om godkjenning, sier Atle Valseth til Halden Arbeiderblad.

Oppdaterer systemene

Mandag 24. oktober i fjor ble det registret et utslipp av radioaktiv jod i forbindelse med håndteringen av et skadet testbrensel i reaktorhallen ved Haldenreaktoren. Siden har reaktoren vært stengt.

Reaktoren var på det tidspunktet stengt for vedlikehold i tråd med normale driftsrutiner.

Utslippet medførte ikke fare for verken IFEs ansatte eller for omgivelsene. Utslippene av radioaktivt jod til luft i forbindelse med hendelsen utgjør cirka 8 prosent av årlig utslippstillatelse, mens utslippet til vann utgjør cirka 15 prosent av årlig utslippstillatelse.

Forskningsdirektøren forteller til HA at IFE har satt i gang prosesser for å korrigerer og oppdatere systemene rundt reaktoren etter hendelsene i fjor høst.

Vi planlegger å sette eksperimenter inn i reaktoren før vi starter den opp. Videre korrigerer og utbedrer vi systemer etter erfaringene fra hendelsen. Samtidig er det en del generell vedlikehold som gjøres, sier Atle Valseth.

PERMITTERINGER: – Det går bedre. Vi har nedgang i permitteringene, sier forskningsdirektør Atle Valseth.

PERMITTERINGER: – Det går bedre. Vi har nedgang i permitteringene, sier forskningsdirektør Atle Valseth. Foto:

Permitteringene halvert

130 av IFEs om lag 600 ansatte i Norge fikk permitteringsvarsel i fjor høst. Dette antallet har nå sunket til 70.

I Halden fikk 70 personer permitteringsvarsel, mens 40 er permittert i dag. Til sammenligning var 51 av de Halden-ansatte permittert i starten av desember 2016.

– Vi er glade for at antallet synker. En av grunnene til at vi kan avslutte enkelte permitteringer, er nettopp behovet for vedlikehold og ny søknad om godkjenning av oppstart, sier Atle Valseth.

– Løsner i 2018

Når det gjelder virksomheten rundt reaktoren, blir 2017 et krevende år økonomisk for forskningsvirksomheten ved Haldenreaktoren – mye som følge av stansen.

2018 ser derimot bedre ut.

– Flere prosjekter er underveis, og forhandlingene er i sluttfasen, sier Atle Valseth.

Stiftelsen går bra

Forskningsdirektøren understreker overfor HA at selve Stiftelsen Institutt for Energiteknikk (IFE) – som favner all Ifes virksomhet – har en sunn økonomi.

– Stiftelsen er gjeldfri og går med overskudd i 2016, og IFE har budsjettert med overskudd også i 2017. Det viser at grepene vi gjorde i fjor var nødvendige, og vi ser at vi har klart å snu resultatene våre, sier Atle Valseth.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken