– Jeg lovte TV2 og Monster, som er produksjonsselskapet bak den kommende TV-serien Grenseland, at jeg skulle svømme på tvers av Iddefjorden fra Norge til Sverige dersom innspillingen ble lagt til Halden. Det ble den, og nå skal jeg holde løftet mitt, forteller Thor Edquist og kaster seg ut i vannet fra båten til enhetsleder kommunalteknikk Asle Berg, som stiller opp privat med følgebåt.

Om lag 1200 meter – i bølger

Også Thor Edquists sønn Stian er med. Han padler kajakk ved siden av sin far, for å reklamere for Grenseland-serien og for Halden som TV-by.

 Slik sett er ordføreren godt sikret, med både kajakk og følgebåt. I og med at været er bra, dog med noen bølger, tror ordføreren selv at han har gode muligheter til å lykkes.

– Jeg svømmer en del i basseng, men det er stor forskjell mellom bassenget og Iddefjorden. Jeg er ikke vant til å svømme i bølger, forteller ordføreren etter at har svømt en stund.

 

Om lag halvveis begynner han å få teken – og lykkes bedre med å unngå å få vann i nese og svelg.

Selve svømmeturen tok rett i underkant av en halvtime.

– Halden en god film- og TV-by

Rannveig Lie som jobber i Monster, er lanseringsansvarlig for Grenseland. Mens ordføreren er opptatt med å svømme, forteller hun at serien har fått gode arbeidsforhold i Halden.

– Det legges godt til rette for innspillinger her, og det er viktig for oss. Vi er ofte 30 personer på jobb når det spilles inn en scene, og da er det viktig at ting går som det skal uten for store forsinkelser, forteller Rannveig Lie.

Bildeserie

BILDER: Ordføreren svømte over Iddefjorden

Hun sier at over 70 prosent av scenene i Grenseland er spilt inn i Halden. Serien vil ha premiere i slutten av oktober.

– Vi har for eksempel spilt inn scener i gamle Halden fengsel, i Halden Mikrobryggeri og i skogen rundt Halden. Vi kaller byen serien utspiller seg i for «Tista» i serien, forklarer hun.

– Skal føle seg velkommen

Mot slutten av svømmeturen har ordføreren virkelig fått teknikken til å sitte.

– Dersom Monster legger enda en innspilling hit, så skal jeg svømme fram og tilbake! Og by på reker halvveis, smiler Thor Edquist for å understreke hvor viktig han mener det er for byen at den vises på TV og i filmer.

Ordfører Thor Edquist mener at Halden allerede i dag er en ledende tv- og filmby, og han ønsker at Halden skal få enda flere innspillinger hit.

– Det vi som kommune kan bidra med er å legge til rette og gjøre det vi kan for å behandle søknader raskt, for eksempel, og sørge for at produksjonsselskapene føler seg velkomne og ønsket i Halden, sier han og fortsetter:

– Det var jo derfor de fikk bløtkake på første innspillingsdag!

Skysskafferen:

  • Skysskafferen er en fyrlykt som ligger ved Iddefjorden i Eskeviken.
  • Navnet kommer fra at folk fikk skyss over til Sverige herfra under Den andre verdenskrig.