Hvem vil ha en hjertestarter?

- En slik hjertestarterønsker vi nå å gi bort til et lag eller en forening i Halden - sammen med et kurs for ti personer i hvordan den brukes. Det er bare å søke, sier (fra venstre) Marius Nybø og Jørgen Olsen fra Trygg Arena og initiativtaker Rune Andersen i Østfold Veiservice.

- En slik hjertestarterønsker vi nå å gi bort til et lag eller en forening i Halden - sammen med et kurs for ti personer i hvordan den brukes. Det er bare å søke, sier (fra venstre) Marius Nybø og Jørgen Olsen fra Trygg Arena og initiativtaker Rune Andersen i Østfold Veiservice. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Hvilket lag eller organisasjon i Halden kan tenke seg en hjertestarter? Nå har de sjansen til å få en.

DEL

Det er Rune Andersen i Østfold Veiservice som sammen med Fredrikstad-firmaet Trygg Arena som står bak initiativet.

Har opplevd hjertestans

Rune Andersen driver 11 bensinstasjoner mellom Halden og Oslo og har opplevde tilfeller hvor kunder har fått hjertestans på stasjonene han.

– Dermed kom tanken på å anskaffe hjertestartere opp. Vi hadde tenkt å anskaffe to, men fikk et dilemma hvor de skulle plasseres ut. Så vi endte med en til hver stasjon – pluss en i reserve, sier han.

Samtidig kom tanken om å gjør mer på dette området for de distriktene hvor han har sine stasjoner.

Får også opplæring

Sammen med Trygg Arena har han allerede delt ut tre maskiner; i Fredrikstad, Ski og Moss. Nå står bare Sarpsborg og Halden igjen, og nå er det altså Haldens tur.

– Men det er grunn til å understreke at vi ikke bare deler ut en maskin, men også kunnskap om hvordan den skal brukes, sier Jørgen Olsen i Trygg Arena.

Kurs på kjøpet

– Vi tilbyr et kurs for minimum ti personer, og til sammen har gaven en verdi på 25.000 kroner. Vi vet at mange lag og foreninger sliter med knapp økonomi og at de derfor ofte velger bort investeringer for noe de ikke håper eller tror skal skje, sier Olsen.

Kan hjelpe mange

Samtidig understreker de at en slik hjertestarter kan hjelpe flere enn foreningenes egne medlemmer.

– Ved å ha en slik hjertestarter i for eksempel en idrettshall eller på en fotballbane, gir man også trygghet til publikum, gjestende lag og andre. Men bare for å understreke det: den som mottar en slik hjertestarter har ingen forpliktelser om å «rykke ut». Den er primært til eget bruk, og vi vil legge vekt på at mottakerne har kunnskaper nok til å tørre å bruke den hvis det blir nødvendig, sier de.

Alle kan søke

De legger ingen begrensninger på hvem som kan søke om å få en slik hjertestarter.

– Det er åpent for alle å sende inn en søknad. Det vi trenger er kontaktinformasjon eller telefonnummer til søkeren samt en begrunnelse for hvorfor de ønsker en hjertestarter. Søknader kan man sende fram til 15. januar til post@tryggarena.no, sier Jørgen Olsen.

Du kan kåre vinneren

– Etter at vi har mottatt alle søknader, vil vi plukke ut fem kandidater til en «finale», og så kan publikum i Halden få stemme over hvem de ønsker skal vinne hjertestarteren. Vi regner med at vinneren dermed kan være klar 1. februar, sier Marius Nybø i Trygg Arena.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags