Hva kan vi gjøre?

Eline Barm (tv), Ane Larsen og Nora-Emilie Sletten ønsker å føle seg trygge i Halden.

Eline Barm (tv), Ane Larsen og Nora-Emilie Sletten ønsker å føle seg trygge i Halden.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Dagens snakkis: Forsvinningen og funnet av Sigrid Giskegjerde Schjetne har hatt påvirkning på mange. En helt normal 16-åring som var på vei hjem fra en venninne på natta som brått forsvinner, og funnet død. Hva skal til for å forhindre at slikt skjer?

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Bli med i debatten!

I en voldtektsundersøkelse av ressurssenteret Dixi (2012), kom det fram at nesten 30 % av alle voldtekter i Norge, er overfallsvoldtekt. 55,3 % sier at de var normalt kledd og edru da det skjedde. Hele 75,3 % mener at antall overfallsvoldtekter kan bli redusert ved at det blir bedre belysning i gater og parker. I tillegg sier 65,3 % at det er for lite politi i gatene.

Hvilke tilbud i Halden?

U-red har snakket med ungdom om dette, og undersøkt hvilke tilbud vi har. I tillegg har vi sett på hvilke tiltak som blir gjort for å forebygge slike hendelser.

De tre jentene på 17 år, Ane Larsen, Eline Barm og Nora-Emilie Sletten syntes forsvinningen om Sigrid er skremmende. – Det kunne jo like gjerne vært en av oss, forteller Eline. Ane legger til at det er skremmende å tenke på at en jente som hun selv bare forsvinner helt ut av det blå, og aldri blir sett igjen.

Kollektivt

- Hvilke tiltak må samfunnet gjøre?

– Mer lys i gatene, uten tvil. Det er mange mørke kriker og kroker på vei hjem fra fest.

– Flere nattbusser, legger Eline til, som syntes at nattbuss er et bra tilbud for unge, men at de går altfor sjeldent og at det er for dyrt.

– Også går de jo bare på lørdager. I og med at aldersgrensen på utesteder settes opp denne dagen, er det flest unge som er ute på fredag. Vi trenger jo å komme oss hjem fra byen da også, forklarer Ane.

– Tror dere nattbussene hadde blitt tatt i bruk, dersom de satt opp flere?

– Absolutt, sier jentene. Det er jo billigere enn taxi, også føler man seg mye tryggere på bussen. Hadde de gått oftere, så man slipper å stå og vente så lenge også, tror jeg dette kunne blitt det «nye», mener Nora-Emilie.

– Jeg har hørt om at Oslo har egne jentetaxier, forteller Eline. De andre nikker.

– Det skulle vi ha hatt her! Da hadde jeg følt meg trygg i taxien på natta.

– Det kunne godt vært jentesjåfør også, ler Ane.

Flexx

-Hvilke andre kollektive alternativer vet jentene om? De forteller at de alle har hørt om det nye opplegget Flexx, men at de ikke vet stort om det.

– Jeg har fått en brosjyre hjem i posten, sier Ane. Det ser jo veldig bra ut, men jeg leste at det ikke går an å bli kjørt mellom kommunene?

Og dette er helt korrekt. Flexx er et nytt tilbud, eid av Østfold kollektivtrafikk. Det går ut på at du skal kunne ta Flexx-bussen, en vanlig taxi eller minibuss avhengig av antall passasjerer, for busspris i din kommune. Nummeret er 03177, som du ringer og forteller om hvor du vil bli hentet. Ved bestilling får du alltid beskjed om nøyaktig klokkeslett for når du blir hentet. Flexx erstatter tidligere tilbud som «Ut for 15.-» og «Hjem for 50.-»

Natteravner

I tillegg forteller jentene at de har hørt om natteravner.

– Slik jeg har fortstått det, er det voksne som er ute i gatene og sørger for at det ikke er noe bråk og at alle er trygge, sier Eline.

– Og det er jo et fint tilbud det, men jeg har aldri sett en eneste en. De to andre sier seg enig.

Vi har snakket med Wenche Eriksen, leder av frivillighetssentralen i Halden, som har følgende å si om saken:

– Natteravner er et utvalg at voksne, som frivillig blir med for å gjøre gatene tryggere. De fleste er foreldre fra barnas ungdomsklubber eller skoler. Derfor er våre natteravner ekstra opptatt av et trygt miljø. Vi kontakter som oftest foreldreutvalg eller foreldrekontakter ved skoler, som gir ut informasjon om hvordan foreldrene kan melde seg til oss.

– Kan hvem som helst bli natteravn?

– Nei, du må være over 18 år. I tillegg må alle komme til oss for en registreringssamtale hvor vi forsikrer oss om at vedkommende egner seg for oppgaven. Men hvem som helst kan komme til samtale, oppfordrer Wenche.

– Vi setter ut natteravner etter behov, men tilbudet kan variere ettersom vi dessverre har mangel på frivillige.

Nattknappen

Wenche forteller oss om tilbudet «nattknappen», og vi undersøker dette nærmere. Jeg spør jentene om det har hørt om dette, men de rister på hodet.

– Hva er det? spør de nysgjerrig.

– «Nattknappen» er en telefontjeneste av Røde Kors som unge kan ringe hvis de føler seg truet eller er redde for å gå veien hjem. Telefon nr. er 95779999 og der treffer man en voksen person man kan snakke med mens man er på vei hjem. Personen som svarer kan gi en følelse av trygghet og følge på hjemveien. Oppfattes innringeren som truet skal politiet kontaktes. Telefonens åpningstid er natt til fredag og lørdag fra kl. 2200–0400.

Kritisk

Dette tilbudet får kritikk av jentene.

– Jeg vil jo ikke akkurat si at det hjelper meg å snakke i telefonen med en fra Røde Kors hvis jeg føler noen forfølger meg, sier Ane skeptisk. Eline legger til at det heller skulle ha fungert som en nødtelefon, hvor man fikk ringt selv om man ikke hadde penger på kortet. Jentene sier det er fint at de legger jobb i å komme opp med tilbud til unge, men at de er usikre på om dette er noe de selv kommer til å ta i bruk.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags