Bakteppet for gårsdagens seminar «Høgskolen i Østfold – et hjernekraftverk i regionen!» - er den avblåste fusjonsprosessen mellom høyskolene i Østfold, Buskerud og Vestfold. Forskerne ved Høgskolen i Østfold var imot fusjonen.

– Veien videre

Marit Eriksen representerer lokallaget i Forskerforbundet ved Høgskolen i Østfold.

– Vi har sagt nei til fusjon, men vi vil si ja til noe annet. Derfor har vi tatt initiativet til dette seminaret. Vi ønsker at høyskolen skal være godt forankret i Østfold-samfunnet, og derfor har vi invitert ledelsen ved skolen, politikere, bedrifter og det offentlige hit til oss forteller Marit Eriksen som med seminaret ønsket å spørre østfoldinger hva slags høyskole de ønsker i eget fylke.

– Det vi håper å oppnå med dette – og forhåpentligvis flere seminarer – er tilbakemeldinger fra bedrifter, det offentlige og andre på hvor veien bør gå videre, sier Marit Eriksen i forskerforbundet.

Arbeidsplasser

To av spørsmålene som blant annet ble diskutert i plenum, er:

1) Hvordan skal vi sammen utvikle kunnskapsbaserte arbeidsplasser i Østfold?

2) Hva skal vi forske på for å utvikle Østfoldsamfunnet?

Flere av deltakerne pekte på et behov for å finne møteplasser for næringslivet og forskermiljøer.

– Å komme sammen, ble kjent og finne interessante folk å jobbe sammen med og utveksle erfaringer med, tror jeg vil gi resultater, sa Truls Korsgaard som er seniorrådgiver i NHO i Østfold og leder av programmet VIR – som arbeider med å legge til rette for samarbeid mellom forskere og næringsliv.

Paneldebatt

Politikere fra fem partier satte hverandre i stevne om forsknings- og utdanningspolitikk. Paneldebattens to lokale deltakere, Per Magnus Finnanger-Sandsmark (V) og Eirik Milde (H), lovte henholdsvis flere studieplasser og mer til forskning enn regneringen legger opp til.

Sosiolog og forfatter Kjetil Rolness ledet hjernekraft-seminaret både kunnskapsrikt og humoristisk.