(Fredriksstad Blad)

Et innlegg om aksjonen er blant annet lagt ut i Facebook-gruppen Soldiers of Are og Odin, og har fått stor respons. I skrivende stund har 350 personer likt innlegget, og mange skriver under at de ønsker å bidra i en slik aksjon for å vise sin avsky mot nazimarsjen mot homofile som er varslet i Fredrikstad 29. juli.

Får penger for hver meter

– Genial idé til landsomfattende motdemonstrasjon mot nazistmarsjen i Fredrikstad. For hver meter hver de marsjerer donerer hver av oss en krone til Skeiv Ungdom. Går de en kilometer, så får det bli en tusenlapp, skriver Øivind Bergh i sin post i gruppen, og mange henger seg på.

På den måten ønsker de å la organisasjon Den nordiske motstandsbevegelsen sørge for at Skeiv Ungdom får mer penger desto mer de demonstrerer.

Flere begynner nå å dele lignende innlegg på sine Facebook-profiler, og tagger venner de ønsker skal bli med på en slik aksjon.

FB har onsdag formiddag ikke fått kontakt med organisasjonen for en kommentar til initiativet.

Har kontaktet Skeiv Ungdom

Anders Johansen (27) fra Fredrikstad er én av dem som var tidlig ute. Tirsdag skrev han på Twitter at han ville donere en krone. Det er hans tweet som Bergh har delt videre på Facebook.

– Er det du som kom opp med ideen?

– Mye av essensen i det jeg har skrevet så jeg i et innlegg på arrangementet Stopp nazistene – motdemonstrasjon. Det var der jeg fikk ideen, sier Anders.

Han fikk twitter-respons fra Skeiv Ungdom tirsdag. Han har også sendt dem en epost med spørsmål om hvordan man best kan støtte organisasjonen.

– Jeg venter på svar, så får vi ta det derfra.

– Hvorfor engasjerer du deg slik?

– Det har noe å gjøre med at det faktisk er nazister, det er noe jeg overhodet ikke ønsker i gatene våre. Samtidig er det viktig å tenke innhold og ikke person. De vil «knuse homolobbyen». Da må vi vise at folk må få være glad i hvem de vil, sier Anders og legger til: 

– I utgangspunktet jeg veldig positiv til arrangementet Stopp nazistene også. Det vil gi eventuelle voldelige motdemonstranter et insentiv til ikke å være voldelige, mener han.

I Tyskland gjorde innbyggerne i en by en lignende innsamling da nynazister marsjerte i gatene i 2014; de donerte penger til en exit-gruppe som hjelper nynazister ut av organisasjonene og en ny tilværelse.

Mer motstand

Flere har reagert på at naziorganisasjonen har fått politiets tillatelse til sin markering.

– Det skal ekstremt mye til for at vi kan nekte personer eller grupperinger å ytre seg i det offentlige rom. Dette er grunnlovsfestet, sier ordenssjef Inge Jensen i politiet i Fredrikstad.

Fredsmarsj-general Jan-Kåre Fjeld har allerede varslet at de ønsker å lage en fredsmarkering samme dag, samtidig som partiet Rødts Dan André Syversen har opprettet arrangementet Stopp nazistene – motdemonstrasjon.

– Som en motsetning til alt hatet så er vi i gang med planleggingen av en folkefest som skal bli vår base i tillegg til selve motdemonstrasjonen. Vi snakker scene, landskjente artister, gode appeller, kjærlighet, regnbueeffekter, solidaritet og mangfold, skriver Syversen på arrangementssiden.

Noen er i hvert fall gang med å planlegge – og er i ferd med å gjøre bestillinger:

– Den første t-skjorten er laget, men det skal trykkes opp flere, sier Reidar Engesbak i Homopopaganda, som lager ulike effekter.

– Trykket kan se ut som en håndgranat, men det er altså en håndgranat fylt med glitter, ler han om bildet.