Hele 3000 elever var innom høyskolen: – Vi ble mektig imponert av det vi så

STRUPE-GJENGEN BLE IMPONERT AV HELE HØYSKOLEN: F.v.: Katrine Røberg, Fredrik Nomell, Celina Gulbrandsen, Julia Mariel Gulbrandsen, Celine Stavnes Andersen, Synne Rauan og Linde Maria Gulbrandsen. Foran: Andreas Folmer.

STRUPE-GJENGEN BLE IMPONERT AV HELE HØYSKOLEN: F.v.: Katrine Røberg, Fredrik Nomell, Celina Gulbrandsen, Julia Mariel Gulbrandsen, Celine Stavnes Andersen, Synne Rauan og Linde Maria Gulbrandsen. Foran: Andreas Folmer. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Torsdag og fredag ble det arrangert utdanningsmesse på Høgskolen i Østfold. Så mange som 3000 elever var innom de to dagene, og svært mange av de gleder seg til å studere etter ungdomsskolen og videregående.

DEL

Utenfor kantina treffer HA en gjeng med elever fra Strupe ungdomsskole. De lot seg imponere av hele høyskolen. Spesielt de romslige forholdene og den fine kantina.

– Alt ser bra ut

– Det er helt supert her. En sykt fin skole rett og slett, kommer det fra Synne Rauan. 

– Helt enig, også synes vi kantina er så fin, sier Fredrik Nomell og Anders Folmer.

– Alt ser bra ut her. Det er så romslig og oversiktlig her, og det skal nok gå veldig bra å finne fram her for de av oss som ender opp her, tror Synne Rauan.

Et par av de vurderer også folkehøgskole etter endt videregående.

FOLKEHØGSKOLE?: Det er i hvert fall populært.

FOLKEHØGSKOLE?: Det er i hvert fall populært. Foto:

Vil inn i Forsvaret

De 18-årige kameratene Sebastian Lilleby og Fredrik Høidal drømmer om minst å ta Førstegangstjenesten i Forsvaret. Men en skade i slalåmbakken har satt volleyballspiller Høidal ut av spill.

– Jeg må ta tiden til hjelp nå grunnet skaden jeg pådro meg i slalåmbakken, så vet ikke helt når jeg kommer inn i militæret dessverre, sier Høidal, som venter på operasjon.

FIKK VEILEDNING: Mange kvinnelige og mannlige soldater fra Forsvaret hadde møtt opp for å veilede. To skuelystne var de 18-årige haldenserne Sebastian Lilleby (t.v.) og Fredrik Høidal (t.h.). I midten: Kristoffer Ekstrøm fra Luftforsvaret og Frida Fevang fra Sjøforsvaret.

FIKK VEILEDNING: Mange kvinnelige og mannlige soldater fra Forsvaret hadde møtt opp for å veilede. To skuelystne var de 18-årige haldenserne Sebastian Lilleby (t.v.) og Fredrik Høidal (t.h.). I midten: Kristoffer Ekstrøm fra Luftforsvaret og Frida Fevang fra Sjøforsvaret. Foto:

FORSVARET: Vil du utdanne deg i Forsvaret, eller lære mer om Førstegangstjenesten, besøk www.forsvaret.no.

FORSVARET: Vil du utdanne deg i Forsvaret, eller lære mer om Førstegangstjenesten, besøk www.forsvaret.no. Foto:

– Hvorfor er Forsvaret noe som frister deg, Lilleby?

– Jeg har alltid vært glad i fysisk aktivitet og det å presse meg selv. Selv om det bare er snakk om 2,5 kilometer med løping på skolen, så løper jeg til jeg spyr, svarer han og smiler. Og legger til:

– Jeg tror det kan være godt å komme litt bort fra ren skolegang. I Forsvaret er jeg sikker på at det er utrolig mye å lære.

Forsvaret stilte mannsterke og kvinnesterke opp på sin store «stand» fredag formiddag. Svært mange var nysgjerrige på å få vite mer fra de.

120 årlig inn på lærerutdanningen

– Hvor mange tar dere inn på lærerutdanningen hver høst, Åsmund Solli?

– Hver høst tar vi inn rundt 40 studenter til 1.–7. klasse-utdanningen og 80 studenter til 5.–10. klasse-utdanningen, svarer han.

– Jeg og Anne-Marit Brække ved min side, vi kommer fra lærerutdanningen her, og jeg vil si det har vært et bra trøkk og stor pågang disse to dagene. Vi ønsker enda flere velkommen til oss her på høyskolen på Remmen, utdyper Solli.

Russere vil bli lærere i Norge

Daria Kosheva og Lena Andreyeva står og får god info fra Anne-Marit Brække. Daria har bodd fire år i Norge, etter at hun flyttet fra Russland.

– Hva med deg, Lena? Kan du si litt om din bakgrunn og framtidsplaner?

– Jeg bor i Sarpsborg og er utdannet pedagog. Er nå ferdig med norskkurs. Jeg skal begynne i språkpraksis som assistent på en barneskole i februar. Jeg ønsker helst å jobbe som lærer på en ungdomsskole i Norge, og her på høyskolen kan vi lære om masterstudier, forklarer Lena Andreyeva.

Kosheva og Andreyeva tok turen fra Norsksenteret i Sarpsborg denne fredagen.

– Jeg håper og tror lærerutdanningen her hos oss har et veldig godt rykte, sier Solli.

RUSSERE VIL STUDERE TIL Å BLI LÆRERE I HALDEN: Anne-Marit Brække (f.v.) fikk besøk av russiske Daria Kosheva og Lena Andreyeva fra Norsksenteret i Sarpsborg.

RUSSERE VIL STUDERE TIL Å BLI LÆRERE I HALDEN: Anne-Marit Brække (f.v.) fikk besøk av russiske Daria Kosheva og Lena Andreyeva fra Norsksenteret i Sarpsborg. Foto:

Frister Storbritannia?

I Storbritannia er mulighetene mange om man ønsker å studere utenlands. «Across the Pond» hadde «stand» på Remmen torsdag og fredag. De tilbyr studenter å studere ved over 40 universiteter.

– Vi tilbyr alt fra A til Å, egentlig, og vår rolle, vi som står her i dag, det er å veilede studentene. Vi er studentveiledere/«Senior Student Advisors». Det vi blant annet gjør først er å sjekke interessene til de kommende studentene. Vi hjelper også til med søknadsprosessen. I tillegg må de ha med et anbefalingsbrev fra en lærer, forklarer Jan Levy Krosby.

– Ei jente ville til og med ha med hesten sin over til England. Vi prøver å møte alle forespørsler, legger han til med et smil.

– Studer gjerne i Storbritannia: Det er oppfordringen til studentveilederne Marte Billington og Jan Levy Krosby.

– Studer gjerne i Storbritannia: Det er oppfordringen til studentveilederne Marte Billington og Jan Levy Krosby. Foto:

– Ser dere noen trend, for eksempel at mange vil til hovedstaden London?

– Vi ser gjerne at studenter fra store byer i Norge trekker mot London. Mange vil studere på Kingston eller Roehampthon, svarer Krosby.

– I Winchester Sør-Vest for London er mulighetene gode for å studere journalistikk, og utenfor London er det jo i tillegg billigere å bo, opplyser Jan Levy Krosby, og stiller opp på bilde med kompanjong Marte Billington.

Et hav av muligheter

17-åringene Hawraa Alezairjawi og Ida Marie Hansen var to av de ivrigste denne dagen. De var innom stort sett alt av «stands» og utstillinger. Som det var svært mange av. Flott lagt opp og planlagt av høyskolen og studentambassadørene.

– Vi kommer fra Greåker videregående skole, og vi studerer begge studiespesialisering (tidligere allmennfag, red.anm.).

– Jeg er mest interessert i å bli bioingeniør, sier Alezairjawi.

– Mens jeg vil ta lærerutdanning. Det virker veldig interessant her i Halden. Stedet virker lovende og profesjonelt, sier Hansen.

TOK TUREN FRA GREÅKER: F.v.: Hawraa Alezairjawi (17) og Ida Marie Hansen (17). Med studentambassadørene Aina Langåsdalen, Kalid Ali og Mina Helene Pettersen (t.h.).

TOK TUREN FRA GREÅKER: F.v.: Hawraa Alezairjawi (17) og Ida Marie Hansen (17). Med studentambassadørene Aina Langåsdalen, Kalid Ali og Mina Helene Pettersen (t.h.). Foto:

Populær LO-quiz

Vegard Finnes er ungdomssekretær i LO Østfold.

– Mange har tatt vår quiz disse to dagene. Den har vært veldig populær. I starten har mange vært litt passive når de har kommet bort, men flere fine og gode samtaler har det blitt. Det har ført til at mange har villet ta quizen vår.

– Kanskje et litt vrient spørsmål, men ser du noen forskjell på studenter i dag kontra for ti år siden?

– Jeg er ganske sikker på at studenter i dag er mer bevisste på å være organisert, svarer Finnes. Med samtykkende nikk fra LO-kompanjong Andreas Wang.

MER BEVISSTE: – Studenter i dag virker mer bevisste på at det lønner seg å være organisert, kunne ungdomssekretær i LO Østfold, Vegard Finnes fortelle. Han fortalte også at LO sin quiz var svært populær. Andreas Wang til høyre.

MER BEVISSTE: – Studenter i dag virker mer bevisste på at det lønner seg å være organisert, kunne ungdomssekretær i LO Østfold, Vegard Finnes fortelle. Han fortalte også at LO sin quiz var svært populær. Andreas Wang til høyre. Foto:

Ellers under denne utdanningsmessa kunne man vinne iPhone. Samt at man på EF («Education First» sin utstilling kunne man vinne tur til Miami. EF ga nyttig informasjon til de som ønsker å dra på språkreiser og lære nye kulturer bedre å kjenne.

Informasjonssjef Tore Petter Engen virket storfornøyd med arrangementet.

«Education First»/Utdanning Først: Slik lyder budskapet fra representantene for EF. De tilbyr blant annet språkreiser mange steder i verden. F.v: Eirik Thomassen, Rebecca Krøvel, Eivind R. Mosleth, Nina Paul og Jane S. Vaseghi.

«Education First»/Utdanning Først: Slik lyder budskapet fra representantene for EF. De tilbyr blant annet språkreiser mange steder i verden. F.v: Eirik Thomassen, Rebecca Krøvel, Eivind R. Mosleth, Nina Paul og Jane S. Vaseghi. Foto:

FÅR GODE TILBAKEMELDINGER: – Kantina vår har vi fått mye ros for, sier informasjonssjef Tore Petter Engen.

FÅR GODE TILBAKEMELDINGER: – Kantina vår har vi fått mye ros for, sier informasjonssjef Tore Petter Engen. Foto:

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags