– Vi skal legge alt til rette for studentene og gi dem et godt læringsmiljø, men selve jobben er de nødt til å gjøre selv, sa Blom til HA etter åpningsseremonien for høstsemesteret.

Gleder seg til studiestart

Hans Blom, som er rektor for hele 7500 studenter og 550 ansatte, innrømmet at han hadde sett fram til åpningsdagen.

– Dette har vi gledet oss til lenge. Vi går inn i denne uka med litt sommerfugler i magen, for dette er jo selve avsparket for studieåret.

– Det er flott å treffe de nye studentene og vi har planlagt denne dagen lenge. Det ligger utallige dagsverk bak et slikt arrangement, og vi må si oss meget fornøyd med gjennomføringen, sier Blom til HA etter seremonien.

 

Privilegier og forpliktelser

Blom nevnte i talen sin at det finnes mange privilegier med å være student. Men også forpliktelser.

– Man får som student mulighet til å fordype seg i et fag som man har interesse for, sammen med andre studenter og forelesere som deler samme interesse. Dette er et privilegium som man skal være takknemlig for.

– Samtidig må man også huske at det å være student også medfører forpliktelser. Det å ta en utdannelse er hardt arbeid og selv om vi legger alt til rette for dem, er det studentene selv som må gjøre den tyngste jobben. Man kan ikke kjøpe seg kunnskap, sa han engasjert fra talerstolen.

Vil ha engasjerte studenter

Blom oppfordret også studentene til å engasjere seg i samfunnsspørsmål som de synes er viktige. Han påpekte hvor viktig det er å ta vare på demokratiet, og at dette er noe studentene selv kan være med å påvirke.

– Det er viktig at studentene blir en seriøs deltaker i samfunnet. De har muligheten til å påvirke samfunnet, og dette er et ansvar de må ta vare på.

– Jeg var i april på reise til Kina med kunnskapsministeren, og det er tankekors at ting som vi tar for gitt her i Norge, som for eksempel åpent internett, ikke er tilfelle i et så stort land som Kina.

– Jeg vil at vi her på høgskolen skal ha en åpen debatt og at vi skal kunne diskutere på saklig grunnlag, uansett hva vi måtte mene, sier Blom.

 

Ikke bekymret over fadderuka

Det har i diverse medier de siste dagene blitt diskutert flittig hvordan fadderuka blir organisert, og på visse skoler har de til og med nektet faddere å ha seksuell omgang med nye studenter. Hans Blom er ikke bekymret for at det kommer til å oppstå noen uheldige episoder i løpet av fadderuka på Høgskolen i Østfold.

– Vi har ikke hatt noen diskusjon på det, men vår holdning er krystallklar. Vi aksepterer ikke, og har nulltoleranse for, noen som helst form for seksuell trakassering.

– Både studenter og ansatte ved Høgskolen i Østfold skal føle seg trygge i studiemiljøet, og jeg er helt sikker på at de nye studentene kommer til å trives her hos oss, avsluttet Blom.