Historisk perle forfaller

Listen over forfallet på Vevlen gård er lang. Det er store setninger, murstein faller fra gesimsen, vinduer er ødelagte og innvendig må det også restaureres fra bunnen. Det er lite igjen av fordums prakt.

Listen over forfallet på Vevlen gård er lang. Det er store setninger, murstein faller fra gesimsen, vinduer er ødelagte og innvendig må det også restaureres fra bunnen. Det er lite igjen av fordums prakt. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Forfallet på Vevlen gård på Idd er kommet svært langt. Snart er bygningen så ødelagt at den ikke lar seg redde. Antikvariske myndigheter er i ferd med å gi opp.

DEL
- Vevlen gård er verneverdig og har vært på bordet hos oss i nærmere 20 år. Vi har ikke klart å finne en løsning, sier fylkeskonservator Anne- Sophie Hygen.

Svært dyrt
- En fullverdig restaurering vil koste flere millioner kroner og de pengene finnes ikke hos Kulturminnefondet eller andre pengekilder for slike formål, sier hun.
- Det er knyttet betydelige historiske verdier til bygningen og bygningen var også spesiell for den tida den ble oppført.

Gjenganger
- Vi hadde en befaring sammen med Kulturminnefondet i fjor og kunne konstantere et langt framskredet forfall.
- Det skal flere millioner til for å restaurere bygningen, og de pengene har det vært umulig å skaffe.
- Vevlen gård er blitt en vond gjenganger. Det er en vanskelig sak fordi det dreier seg om store beløp. Dersom det kommer bevilgninger fra kulturelt hold, må det skaffes en egenandel på 75 prosent av kostnadene. Og det er en for stor byrde å legge på eieren.
- Det ser mørkt ut. Men nå må vi bare sette ned foten og avgjøre om Vevlen skal være med videre eller ansees som tapt. Det sistnevnte er dessverre mest sannsynlig, sier fylkeskonservator Anne-Sophie Hygen.

Sommerbolig
Hovedbygningen på Vevlen gård ble oppført i 1808 av kancelliråd Carl Adolph Dahl. Han gjorde som de rike ute i Europa: Han bygde seg en sommerresidens utenfor byen - på Idd.
Murstein ble brukt som bygningsmateriale med pussede pilastre og et markert midtparti -- en helt uvanlig bygningsmetode på landsbygda den gangen.
Og den godeste Dahl bygde stort. Huset var tretti meter langt og ti meter bredt med en grunnflate på 300 kvadratmeter. Dette holdt tydeligvis ikke. For like etter ferdigstillelsen ble bygget utvidet med en andre etasje. Samtidig ble det anlagt et større parkanlegg som i sin glanstid var på høyde med parken på Rød Herregård.
Nå er parkanlegget helt gjengrodd.

Ole Bull på besøk
Carl Theodor Dahl tok over bruken av Vevlen etter sin far. Han var interessert i musikk og arrangerte ofte konserter på Vevlen - både innendørs og i hagen. Tidens nasjonale ikon, Ole Bull, spilte for et betatt og patrisisk publikum.
Ellers er det mange historier å fortelle om Vevlen og menneskene som bodde der.
Den er fortsatt i familien Dahls eie, men det er flere tiår siden den har brukt den gamle sommerresidensen.
Dagens eier, Knut Erik Dahl, ønsker ikke å kommentere saken og viser til antikvariske myndigheter.
Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags