Daniel Harboe, Malin Victoria Groth Pettersen og Kim-Robin Johansen driver Erlandsens Conditori i gågata i Halden i en bedrift innenfor segmentetn Sosialt entrepenørskap.

Men Halden kommune har nektet å støtte tiltaket. Det har fått Frp-politiker Erlend Wiborg til å reagere og i går tok han opp saken på landets viktigste talerstol, med Harboe, Groth Pettersen og Johansen til stede i salen.

Satt på galleriet

Han innledet med å påpeke hvor viktig arbeid er for alle, og at det er det vitkigste velferdsgodet vi har før han trakk fram Erlandsens Conditori.

- Jeg er glad for å kunne dra fram et særdeles godt eksempel i dag. Og de sitter her på galleriet i dag. Malin, Kim og Daniel. I 2012 startet de et firma som heter Dagtia AS, som driver Erlandsens Conditori. De tre har utviklingshemming, men det stoppet de ikke. De eier AS-et selv, har støttespillere rundt seg og driver et særdeles populært conditori. De er et godt eksempel på sosialt entrepenørskap. På gründere som ønsket å skape sin egen arbeidsplass, sa Wiborg.

Fikk støtte fra ministeren

Arbeidsminister Robert Eriksson, også han fra Frp, var glad for at partikollegaen trakk fra eksempelet fra Halden.

- Før jeg gikk inn i salen, og før vi startet denne debatten, fikk jeg gleden av å møte Kim, Daniel og Malin, sa Eriksson fra talerstolen.

Før han beskrev de som tre kreative, fremoverlente og skapende mennesker.

Haldenser Wenche Olsen sitter egentlig ikke lenger på Stortinget, men i går var hun i aksjon i sin rolle som vararepresentant. På samme dag som saken fra Halden kom opp.

- Kjempestolt

– Jeg er selvfølgelig kjempestolt både av Erlandsens Conditori, av dem som jobber der, og ikke minst av dem som er initiativtagere bak dette flotte tiltaket. Det er veldig bra at vi får fokusert på det, men også at vi får en mulighet til å debattere utviklingshemmedes mulighet til å delta i arbeidslivet, sa hun fra talerstolen.

– Initiativtakerne bak Erlandsens Conditori er idealister og har jobbet lenge for å sikre driften der. Det er ikke tvil om at dette tiltaket er et svært bra tilbud til de tre som jobber på Erlandsen. Jeg håper virkelig at ungdommene på Erlandsen får beholde sin arbeidsplass, og at slike gode initiativ og tiltak får forutsigbar støtte framover, slo hun fast videre.

Før hun påpekte at Halden kommuen har store økonomiske utfordringer. Og at det er noe entrepenørene ved Erlandsens har fått erfare.

- Det er til stadighet press på deres dagtilbud og nye forslag om kutt. Det ser heller ikke spesielt lyst ut for kommuneøkonomien i neste års budsjettforslag, så jeg håper ministeren har noen tiltak som vil sikre tilbudet også til andre utviklingshemmede, slik at de får mulighet for en jobb eller dagaktivitet, sa Olsen.

VIDEO: Se hele debatten her (Det starter 1 time og 7 minutter ut i videoen)

- Håper Halden har fått med seg denne debatten

Erlend Wiborg avsluttet debatten med en klar beskjed til Halden kommune:

– Jeg håper at Halden kommune har fått med seg denne debatten og snur seg rundt og ser om de nå kan bidra til en løsning her, for nå er det på tide å gå fra mange fine ord til faktisk konkret handling. Jeg er glad for at statsråden var så offensiv, og forhåpentligvis tar Halden kommune sitt ansvar her, sa Wiborg.

Takker for støtten

Støttegruppen til Erlandsens Conditori er fra seg av begeistring. På sin Facebook-side skriver de følgendee:

- Vi takker for den massive støtten gjengen fikk. Så får vi bare vente å se på om det omgjøres til kroner og ører på nyåret. Spesielt takk til representanten Erlend Wiborg (Frp) som brakte saken opp på nasjonalt nivå, men også en stor takk til Wenche Olsen (Ap) fra Halden som hadde et glimrende innlegg til støtte for Malin, Kim og Daniel. Den støtten håper vi også Halden Ap viderefører i kommunen,

Reddet av Lotto-millionær

Til tross for at Halden kommune tidligere i år valgte å ikke støtte prosjektet ved Erlandsens conditori, så har bedriften levd videre. Takket være Lotto-millionær Bent Arild Kildebo som gikk inn og reddet driften ut året da han vant 10,5 millioner i Lotto før sommeren.

Daniel Harboe, Malin Victoria Groth Pettersen og Kim-Robin Johansen er avhengig av en assistentstilling for å kunne drive Erlandsens Conditori videre. Det har Halden kommuen sagt nei til. Dermed står bedriften i fare for å bli lagt ned.