– I dag kan vi slå fast at det blir Tons of Rock i Halden også i 2015! sier en strålende fornøyd festivalgeneral Svein Bjørge.

Har tatt tid

I velkjente svarte farger fra topp til tå går han rundt på Place d' Armes på festningen.

Med unntak av en nedslitt gressmatte er det i septembersola lite som minner om hardrockfestivalen som smalt i festningsvollene for knappe tre måneder siden.

– Hvorfor har det tatt så lang tid å bestemme seg?

– Det skyldes flere ting. Det har vært viktig å få en fullstendig oversikt over økonomien, og vi har også brukt litt tid på forhandlinger med leverandører og partnere, sier Bjørge.

Går nesten i null

Til tross for at det kom 3.000 færre tilskuere til rockefestivalen enn målsettingen om 15.000 besøkende, så kan Bjørge fortelle at regnskapet for 2014 ser lovende ut.

– Vi har hatt stålkontroll på utgiftene, og vi ser at resultatet kommer til å ende i tilnærmet null. Det er eksepsjonelt med tanke på at dette er år én. Vi var forberedt på å måtte drive med et underskudd første og også kanskje andre året, sier Bjørge.

Han har selv tatt den økonomiske risikoen med å arrangere festivalen sammen med Mads Martinsen og Jarle Kvåle.

Skryter av haldensere

Nå er Bjørge veldig glad for endelig å kunne slippe nyheten om at festivalen fortsetter i Halden.

Det har nemlig ikke manglet på interesse fra andre kommuner, men måten haldenserne har omfavnet Tons of Rock på, har imponert og motivert han til å fortsette i Halden.

– Det frivillige engasjementet som finnes i Halden er helt unikt. Hadde vi ikke fått den hjelpen, så ville det ikke vært mulig å gjennomføre, sier Bjørge.

– Hva kan folk forvente av Tons of Rock 2015?

– Tilbakemeldingene vi har fått fra publikum og artister i år, forteller oss at vi skal gjøre mye av det samme. Først og fremst er det mindre ting med selve organiseringen vi skal forbedre, forteller Bjørge.

Til London

I oppstartsåret startet bookingen av artister først etter jul, nå reiser Bjørge til London allerede denne uka for å møte agenter for band som kanskje blir å se på en av scenene på festningen sommeren 2015.

– Betyr det at det blir enda større artister neste år?

– Nei, ikke nødvendigvis. Vi har fokus på å gjenskape årets suksess med flere folk innenfor det samme budsjettet, sier Bjørge.

Jubler for Tons

Ordfører Thor Edquist er svært glad for at Tons of Rock dundrer av gårde mot et nytt festivalår.

– Dette er det arrangementet i Halden med størst potensial for byen, fordi folk kommer over flere dager og legger igjen penger i både overnatting og handelsstanden i byen. Men vi må bli enda bedre på å utnytte dette potensial, sier Edquist.

Hanne Følstad fra Bryggerhuset representerer en av dem som tjener på folkelivet som kommer til byen og er også veldig fornøyd.

– Så bra. Vi hadde bare positive opplevelser med Tons of Rock i år. Det var mye folk som kom til byen, og rockerne var ikke så farlige heller, smiler Følstad.

Per Olav Andersen i Grense Arena er også fornøyd med Bjørges avgjørelse.

– Tons of Rock er viktig for Halden. Det ble veldig fint i år og satte oss virkelig på kartet. Det er definitivt plass til både Allsang på Grensen og Tons of Rock på sommeren i festningen og i Halden, sier han.

Fakta

  • Tons of Rock 2015 arrangeres over tre dager den 18. 19. og 20. juni.
  • 2014 var det 12.000 besøkende på hardrockfestivalen.