Nordmenn blir stadig oftere syke eller skadet når de er på tur, og forsikringsselskapene venter et erstatningsrush etter høstferien.

- Er du uheldig på reise og får behov for sykehusbehandling eller hjemtransport med ambulansefly fra utlandet, kan utgiftene bli svært høye, sier skadesjef Petter Lassen i Frende Forsikring. Det høyeste kravet selskapet har utbetalt så langt i år, var på 1,5 millioner kroner.

Nesten en milliard

Hver fjerde utbetaling på nordmenns reiseforsikring gjelder sykdom på reise. Skadene kostet forsikringsbransjen 938 millioner kroner i fjor. Utbetalingene har økt med 19,2 prosent på to år.

- Sykdom som krever legebesøk står for 56 prosent av alle innrapporterte skader i høstferiemåneden, så følger innleggelse på sykehus med ni prosent, mens legebesøk på grunn av skade står for tre prosent og hjemtransport for to prosent av skadene, opplyser Lassen.

Flyreisen blir for tøff

Mange tror at en ferie gjør bare godt, men undervurderer hvilken påkjenning en lang reise og ukjente omgivelser kan være.

- Har du nettopp vært syk eller har en kronisk lidelse, kan en flyreise virke forverrende og i noen tilfeller direkte farlig, sier Gry Monica Hellevik, assistansesjef hos Falck Global Assistance.

- Vi ser stadig oftere at pasienter ikke tåler flyturen ned, selv om legen deres har gitt klarsignal på forhånd, eller at sykdommen blir verre i nytt og uvant klima, bekrefter Petter Lassen.

Færre reiser til Tyrkia

I høstferien i fjor sto Spania og Tyrkia for halvparten av skademeldingene fulgt av Hellas, USA, Norge, Thailand og Italia.

Har du nettopp vært syk eller har en kronisk lidelse, kan en flyreise virke forverrende og i noen tilfeller direkte farlig.

Gry Monica Hellevik, assistansesjef hos Falck Global Assistance

 

- Vi får se hva som blir reisetrenden denne høstferien, men vi kan nok regne med en del færre saker fra Tyrkia i år ettersom mange av turoperatørene har hatt en nedgang i salget av reiser dit, opplyser Gry Monica Hellevik.

Fem prosent av alle skadene skjer på tur her i Norge, på hytta, til fjells eller på byen.

NB! En undersøkelse fra Opinion viser at hver femte nordmann reiser uten forsikring. 19 prosent av de spurte barnefamiliene oppgir at de ikke har reiseforsikring. (ANB)

Sykdomstoppen i høstferien

  • 1. Bronkitt
  • 2. Mage/diare
  • 3. Halsbetennelse
  • 4. Ørebetennelse
  • 5. Ryggsmerter