Helsestasjon for rusmisbrukere

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Byens rusmisbrukere har nå fått et nytt tilbud som kan hjelpe dem til en bedre helse og kanskje være første steget på veien ut av avhengigheten. Det er Halden kommune som har åpnet en helsestasjon ved Helsekontoret i Jacob Blochsgate spesielt rettet mot rusavhengige over 18 år.

DEL
- Vi må erkjenne virkeligheten. Også Halden har et antall narkomane og blandingsmisbrukere som har et dårlig helsetilbud, og som trenger hjelp og veiledning. I den nye helsestasjonen er det bare å komme inn døra - ingen timebestilling, ingen krav, ingen betaling og full taushetsplikt, sier kommuneoverlege Halvard Bø om det nye tilbudet som har åpent fra kl.09.00 til 16.00 tirsdag og torsdag.
Det er sykepleier Linda Sund som betjener stasjonen.
- Det er viktig å understreke at denne helsestasjonen ikke er et legekontor. Vi har ingen medisiner eller resepter å gi ut. Men vi kan hjelpe slik at de som trenger det og ønsker det får kontakt med helsevesenet eller behandlingsapparatet, sier Sund.

Deler ut sprøyter
- Mange misbrukere har dårlig helse og ulike psykiske og fysiske lidelser. Typisk er sår som ikke gror, underernæring, dårlig tannhelse og hepatitt.
- Vi steller sår, gir vaksine mot hepatitt, kan ta blodprøver for å få undersøkt om de er smittet, og vi deler ut gratis sprøyter og kondomer.
- Det er forbausende mange som har vært misbrukere i mange år som ennå ikke vet smittefaren ved å dele sprøyte med andre eller bruke sprøyter om igjen.
- Hos oss får de en pakke med sprøyter og en ny pakke når de leverer samtlige av de brukte sprøytespissene tilbake i egen beholder etter bruk. På denne måten unngår vi både at narkomane smitter hverandre og at sprøytespisser blir liggende med fare for at andre kan stikke seg på dem.
- Vi vet at narkomane setter sprøyter, og utdeling av sprøyter er et helseforebyggende tiltak. Det har ingen betydning for rusmisbruket om vi deler ut sprøyter eller ikke, men det har stor betydning for å forebygge smitte, sier hun.

Mye amfetamin
- Jeg har ikke noe fullstendig bilde av misbrukermiljøet i Halden. Men jeg har inntrykk av at miljøet er spredt. Det er ikke så mange som kun går på heroin. Amfetamin er utbredt, og de fleste bruker mange forskjellige stoffer - alt etter hvilken tilstand de er i, sier sykepleier Linda Sund.
- På sikt håper vi selvsagt at den kontakten vi får her på helsestasjonen kan bidra til at noen ber om hjelp til avrusning eller behandling. Da formidler jeg de nødvendige kontakter.
- Mange misbrukere står også uten fastlege, og det sørger vi for at de får. Vi er i det hele tatt en hjelpende hånd - både her på helsestasjonen og den hjelpen vi kan formidle misbrukeren til. Men alt er opp til den enkelte. Vi verken sier eller gjør noe som helst uten at den enkelte selv vil. Taushetsplikten er total fordi det skal være helt trygt og helt uforpliktende å komme hit, sier sykepleier Linda Sund.
Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags