Sykdomsutbrudd av Salmonella påvist i Østfold

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

(Smaalenenes Avis) Folkehelseinstituttet har oppdaget et sykdomsutbrudd forårsaket av bakterien Salmonella Agbeni. Alle pasientene i utbruddet har en Salmonella-variant med nøyaktig samme DNA-profil. Det tyder på en felles smittekilde, mest sannsynlig en matvare, som er distribuert i hele landet, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Per 5. mars 2019 er det påvist samme type salmonellasmitte hos 21 personer, og det er mistanke om at ytterlige seks personer er smittet. Personene er i alderen fra to til 91 år. Det er elleve menn og 16 kvinner, fra Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Vest-Agder, Rogaland, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

– Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommuneoverleger og Veterinærinstituttet for å etterforske hva som kan være smittekilden til utbruddet. Dette arbeidet tar tid og er komplisert, og det er ikke alltid mulig å finne smittekilden, sier Turid Berglund, seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon hygiene og drikkevann.

– God kjøkkenhygiene og god håndhygiene kan hindre smitte av Salmonellabakterier mellom matvarer og mellom mennesker. Er man syk med diaré, skal man også unngå å lage mat til andre. Et generelt og godt råd, er å varmebehandle matvarer. Tilstrekkelig koking eller gjennomsteking, dreper salmonellabakteriene, sier hun videre.

Salmonellabakterier kan ikke skylles vekk med vann, så hvis smittekilden er noe spiseferdig, er det vanskeligere å beskytte seg mot smitte.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags